Menu Zavřít

Šašek provokuje... Koenzym Q10 pro bolístky světa

21. 8. 2014
Autor: Profimedia.cz

Židi, Arabáši, černoši, Slovani, ebola... všechno to zase řádí a svět je jedno velké ohnisko nepokojů. Skoro to vypadá, že magazín Time zase bude moci jmenovat mužem roku „člověka řádícího“, jak učinil před několika lety v souvislosti s dnes již snad konečně zavrhovaným arabským jarem.

Šašek se proto zamyslel a skutečně přišel na řešení veškerých bolístek světa. Řešení je to tak jednoduché, že by se vůbec nebál postavit mezi velikány, jako jsou Julian Assange, Eddie Snowden či Vladimir Putin, a klidně by se pustil do klání o nejzbytečnější cenu světa – Nobelovu cenu za mír.

Jednoduchost navrhovaného řešení je pouze teoretické, praxe by byla především z logistického hlediska komplikovaná. Podstata je totiž následující. Šašek by vzal všechny potížisty v jednotlivých oblastech světa a všechny by je posunul o ohnisko vedle. Například kluky z Fergusonu bychom poslali do Nigérie, Boko Haram by se mohli podívat třeba do Doněcku, Libyjci do Fergusonu a ukrajinské bojůvky by mohly zajet studovat demokracii západního střihu do Pásma Gaza. Po nějaké době by se zase všichni vrátili domů a konečně by pochopili, že se vlastně mají neuvěřitelně úžasně, a proto netřeba řádit.

Inspirací jsou klasické poznávací mise, na nichž třeba výbor pro obranu Poslanecké sněmovny vyrazí pochopit, jak se to dělá třeba na Maledivách. Jen s tím rozdílem, že zatímco poslanecké poznávací mise jdou vždy směrem od horšího k lepšímu, zde by to mělo být opačně.

A ono se to vůbec nemusí týkat jen regionů, které řeší problémy. Podobný princip by se měl zavést všude. Třeba by konečně Němci pochopili, že ekonomický propad není na sebevraždu, stejně jako by si Češi uvědomili, že korupce je úplně něco jiného než minimalistický klientelismus na českých radnicích. Proto by šašek tento svůj recept rád pojmenoval koenzym Q10, to je také takový všelék na všechno, co vás bolí a pálí.


Čtěte další Šaškovy provokace:

Šašek provokuje...Vynálezy, které změnily svět. K horšímu

ebf - tip - debata

Šašek provokuje...K móři a zase zpět

Šašek provokuje: Raketě ODS chce někdo rozbít motor

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).