Menu Zavřít

Šašek provokuje: Na fotbal s mačetou

7. 6. 2012
Autor: Profimedia.cz

„Tohle mistrovství bude mít náboj,“ prohlásil s upřímným nadšením o blížícím se šampionátu někdo z organizačního týmu, když jmenoval důvody, proč vyrazit do Polska a na Ukrajinu na fotbal. Šašek má pro podobná emocionální vzplanutí ve věci fotbalového míče pochopení, sám jim několikrát podlehl, není si ale úplně jist, zda metafora s nábojem není tentokrát až příliš přesná.

Tedy malovat rovnou čerta na zeď Šašek nechce, avšak alespoň krátké seznámení s východoevropskou variantou lásky
k fotbalu by možná leckterému návštěvníkovi mohlo ušetřit kulturní šok – v lepším případě.

Tak třeba polští fanoušci oddaností fotbalu skutečně prosluli. Nedávno například pár srdcařů pocítilo nutnost stvrdit klubové barvy natolik, že šéfa konkurenčního tábora rozsekalo za bílého dne na ulici mačetou. Chorál „Smrt za smrt“, který nadlouho ovládl polské stadiony, pak neznalého jen utvrdil, co je ve fotbale skutečně důležité. Jiné fanoušky zase tak zasáhl výsledek zápasu, že se na rozloučenou rozhodli vykolejit vlak, kterým se vraceli příznivci soupeře.

Nezahálejí ale ani Ukrajinci, kteří mají před zápasem s Anglií jasno. „Samozřejmě budeme na jejich černé hráče bučet a chystá se i bitka. Není se za co omlouvat,“ nepřipouští pochybnosti jeden z hooligans. Ti dokonce berou mistrovství do té míry vážně, že se na rvačky a výtržnosti připravují ve speciálních táborech.

Čeští borci se naštěstí (tak nějak tradičně) do této symboliky bitev, kde jde o všechno, nedali vtáhnout. Už z jejich cesty na Euro vlakem, kdy si hlavně pochvalovali, jak si pochutnali v jídelním voze, dýchla na Šaška taková mírná a milá pohoda, že ho to až skoro dojalo.


Čtěte také:

Šašek provokuje: Naše poznávací značky

Šašek provokuje: Nechtěli byste si projednou zaběhat jinde? 2. část

Šašek provokuje: Emocionální pornografie


Ostatně co jiného chtít od týmu, jehož trenér před odjezdem uklidnil fanoušky zjištěním, že nejlepší hráč je Rosický, protože „umí přihrát“.

WT100

A konečně stejně všechny – s mačetami i bez – spojuje motivace, jež by se dala shrnout oblíbenou frází českých sportovců, když na sebe omylem prozradí víc, než by chtěli: „Jedeme si to tam hlavně užít.“ I když každý po svém..

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí

  • Našli jste v článku chybu?