Menu Zavřít

Šašek provokuje: Největší záhada nehody pana Janouška

14. 6. 2012
Autor: Profimedia.cz

Je tomu už 83 dní, co jistý podnikatel řídil/neřídil zmatlaný jak zákon káže, naboural/nenaboural do jiného auta, chtěl/nechtěl ujet z místa nehody, srazil/nesrazil jinou účastnici dopravního provozu… a pořád se nic neděje! Pořád nikdo nenapsal, že kauza je částečně postavena na velké lži, že Porsche Cayenne je luxusní auto.

Pojem luxusní se totiž v českém prostředí definuje zcela mylně – vše, co je drahé, je luxusní. To je však pravda pouze z poloviny. Luxusní věc musí být drahá, ale zároveň musí pozitivně ovlivnit status svého majitele.

Například hodinky značky Omega udělají z burana v očích jeho okolí lepšího člověka. Naproti tomu zlaté rolexky sice téhož burana mohou změnit v lepšího člověka, ale mnohem spíše si jeho okolí řekne, že to je buran a vekslák a že si na ty hodinky stejně někde nakradl.

Vidíme, že zatímco omegy vylepšily buranův status, o pozitivním vlivu zlatých rolexek můžeme pochybovat. Ještě silnější to je například ve Spojených státech, kde zlaté rolexky nosí každý druhý obyvatel Bronxu – a ti zbylí je prodávají.

Vraťme se k autům. Centrem Prahy se projíždějí vcelku pěkná vozítka. Při pohledu na maserati, nová bentley coupé či rolls-royce není pochyb – jede pan někdo a je úplně jedno, jak k penězům přišel. Párkrát jsem zahlédl obří zlaté SUV, zastavil jsem se a asi jako ostatní i já nevěřícně zíral na tu monstrózní blbost.

Porsche Cayenne je podobně jako hummer stejný případ. Člověk se při pohledu na tato komická auta a jejich řidiče nemůže ubránit úsměvu. Protože jejich řidiči a majitelé patří k těm, kdo si pořídí zlaté rolexky a vyrazí do světa žádat o obdiv.


Čtěte také: Lobbista Janoušek opilý havaroval a poté srazil řidičku

CIF24


V budoucnu by neměli být překvapeni, že se jej nedočkají. A pologramotní redaktoři senzacechtivých médií by si měli konečně uvědomit, co je luxus a co jím rozhodně není. Pro ně natvrdo: Porsche Cayenne to není.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí

  • Našli jste v článku chybu?