Menu Zavřít

Šašek provokuje: Politologů se ptejte na vaření, na dnešní krizi ne

2. 4. 2015
Autor: Profimedia.cz

Je stále komičtější, jak politologické „řemeslo“ v současné turbulentní době selhává. Nebo alespoň selhává většina lidí, kteří se tímto termínem označují. Pomiňme, že politologie jako studijní obor je takovou zkrácenou historií a že se omezuje na poměrně nedávné dějiny. V tom aktuální problém není. Závažnější je, že současná krize, kterou prožíváme, není politická, jak ji mylně označujeme. Je striktně ekonomická.

Stejně jako tomu bylo například ve třicátých letech minulého století. Vývoj ve společnosti u nás a našich sousedů byl také daleko víc ovlivněn ekonomickými vztahy než politickým bojem idejí. A hlavně – byly to právě ekonomické problémy, co definovalo politický vývoj. Ačkoli se dnes většinou má za to, že NSDAP byla téměř standardní politická strana, bylo to klasické truc-hnutí, jehož hlavními tezemi bylo vymezení se vůči establishmentu (poválečný vývoj je špatný), pojmenování jednoduchých problémů a nepřátel (za všechno můžou Židé) a cílů (udělejme Německo lepším místem k žití a pak i celý svět). A samozřejmě přišli také s několika prostředky, jejichž naplnění mělo kýžené cíle přinést (zbavme se Židů, obsaďme celou otčinu). Všichni tomu věřili, protože jejich životy zmítala dobíhající ekonomická krize, ne protože by jim nacistické myšlenky přišly jako nejchytřejší na světě.

Šašek si je vědom, že tato paralela je pochopitelná jen některým. Takže si to raději shrňme. Boj proti establishmentu (nejsme politici; polistopadový vývoj byl špatný). Pojmenování jednoduchých problémů a nepřátel (korupce, kradení a lži „těch nahoře“). Definování cílů (bude líp). Prostředky, jak cíle naplnit (nebudeme to dělat jako „oni“).

Tady opravdu nejde o politiku, proto politologové nedokážou popsat základní problémy současnosti. Jen je otázka, jestli to dokážou alespoň ekonomové. Šašek má obavu, že ti soudobí čeští určitě ne.


Čtěte další Šaškovy provokace:

Šašek provokuje: Řešení pro Blanku za pár kaček

ebf - tip - debata

Šašek provokuje: Mentalita holokaustu

Šašek provokuje: Hýčkejme si své bastardy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).