Menu Zavřít

Šašek provokuje: Poznámky k okurkové sezoně

9. 7. 2015
Autor: Profimedia.cz

Okurka se již dostala i do šaškova repertoáru. Letní témata jsou bohužel zatím dost omezená – ze zahraničí to až do včerejška vypadalo na sólo pro Řecko a eurozónu, ale naštěstí se zbláznila Čína, tak snad nebude až taková nuda. Doma je to ještě tragičtější, kdyby nebylo počasí (jakékoli), tak bychom ani neměli o čem točit reportáže. Přesto se šašek pokusil najít pár motivů, které by mohly zaujmout a s našimi příběhy tak nějak souvisejí.

První je případ Kramný, který po všech Rathech, Rittizích a Romeších zaplevelil soudní rubriky médií (ty se přesunuly ze stran 4 a dál na titulní stránky). Šašek opravdu nechápe, proč se této lidské a rodinné tragédii věnuje tolik prostoru, a to i ve veřejnoprávních médiích. Přitom je to taková moravskoslezská klasika. A to, že se to celé odehrálo v egyptském hotelu, na podstatě nic nemění. Prostě chlápek nejspíš sejmul manželku. Co v tom kdo hledá za významy, šašek nechápe.

Jiný příběh se odehrává v USA, ale s českou realitou souvisí dost úzce. Poměrně známý miliardář Donald Trump, který o Češích (tedy Češkách) ví své, má problém. Pustil si ústa na špacír a začal pomlouvat přistěhovalce. Opravdu nepoužil tak silné výrazy, kterých se dopouštějí české politické špičky a ústavní činitelé, a přesto ouha, dostal přes prsty. Kvůli rasistickým bludům s jeho impériem vypovídají smlouvy nadnárodní konglomeráty či velké mediální společnosti. A to zabolí.

Pořádnou bolístku bude muset přetrpět i donedávna populární komik Bill Cosby. Již nějaký pátek je popotahován kvůli nařčení ze znásilnění mnoha žen v osmdesátých letech. V Česku by gentlemani asi řekli, že šlo o zlatokopky a vlastně si to trochu zasloužily. V USA je to jiné. Cosbyho sláva je pryč, jeho show (vysílaná i u nás) byla stažena z obrazovek a Cosby je předmětem satiry. Poslední dva příběhy by si měli přečíst především lidé, kteří v českém diskurzu často používají americké vzory (hlavně svobodu projevu), ale nikdy ne v jejich komplexnosti.


Čtěte další Šaškovy provokace:

Šašek provokuje: Visegrádská žumpička

WT100

Šašek provokuje: Mentalita holokaustu

Šašek provokuje: Řešení pro Blanku za pár kaček

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).