Menu Zavřít

Šašek provokuje: Šok - reálně hrozí, že máte blbé dítě

16. 5. 2013
Autor: Profimedia.cz

Tak se nám to rovnostářství více než 20 let po pádu teoreticky nejvíce rovnostářského systému nějak zvrhává. Už se mu daří nakazit i populaci, která se mu snad bránila i v socialismu celkem úspěšně. Děti.

Dnes masivně prosazujeme mylnou tezi, že všechny děti jsou stejně chytré. Nesmíme přijít se žádným důkazem, že tomu tak není. Šašek sám podobnému inženýrství čelil několik let základní školy a brzy pochopil, že vede k jedinému – nejmenšímu společnému děliteli. Ten z podstaty věci vyhovuje těm nejméně schopným, zatímco ostatní povinně sráží.

Nesouhlasil jsem s tím tehdy a ani dospělost, která přitom ostrost, revolucionářství a extremismus mládí značně zjemnila, s tím není ztotožněna.

Důsledky se ukazují. Osmiletá gymnázia praskají ve švech a nedostatek učňů už řeší snad tři různí ministři. A to žijeme stále v době, kdy padesátiletých fachmanů, kteří reálně umí něco vytvořit/postavit/opravit, je stále dost. Za pár let bude situace mnohem zábavnější.

Gymnazisté pak údajně skládají tak lehké maturitní zkoušky, že je bez většího zaváhání složí žáci osmých a devátých tříd. Co je na tom nejgrotesknější, každoročně slýcháme, že jsou maturity těžké. Mluvil jsem se svým bývalým profesorem z vysoké a ptal jsem se na mladé kolegy. „Připravenost gymnazistů je na žalostné úrovni,“ zněla jeho odpověď. Je tedy načase přehodnotit nesmyslnou touhu mít nadpoloviční počet vysokoškoláků.

Mnoho rodičů je o dokonalosti a genialitě svých ratolestí tak nepřesvědčeno, že odmítá jakékoli testování či plošné zvýšení nároků. Přece jen dnešní třicátníci z vlastní zkušenosti vědí, že k ukopání gymplu a magistra stačí v zásadě disciplína a zvýrazňovač.

Tohle všechno je dnes vidět. Není to ničím skryto. Až se za pár let bude společnost divit, že tu má jen tři sorty lidí – magistry, kteří umí s wordem a excelem, číšníky a automechaniky, bude se šašek smát. Přitom stačí málo. Přiznat si, že moje dítě holt nebude mít vysokou. Navíc hned v páté třídě můžou rodiče zrušit fond na vyšší vzdělání a vyrazit třeba do Chorvatska pod stan.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí


Čtěte také:

Šašek: Umění konce

CIF24

Šašek provokuje: Náhlá smrt

Šašek provokuje: Skleněný dům


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).