Menu Zavřít

Šašek provokuje: Šprtíci

30. 8. 2012
Autor: Profimedia.cz

Jistě si vybavujete několik příběhů malých géniů, kteří mají ve čtrnácti letech dva a více doktorátů, učí dvakrát tak staré kolegy na univerzitách a řeší nejzamotanější vědecké problémy současnosti? Postava Sheldona Coopera z amerického seriálu Teorie Velkého třesku je podle takových napsaná. A také jste si jistě všimli, že do jednoho to jsou Nečeši.

Také vás někdy napadlo, čím to je? Je to jednoduché. V Česku to zkrátka takto nejde. České školství se totiž (zřejmě jako relikt socialistických dob) principielně snaží lidi zprůměrovat.

Jakmile se objeví talent na některou oblast (především na matematiku a další exaktní vědy, přece jen nadaný osmiletý lingvista by tak sexy nejspíš nebyl), okamžitě se jej zmocní systém a dokáže mu jakoukoli edukaci znechutit. Ihned se začne poukazovat na to, že mu to tak úplně nejde v češtině, maluje jako tříletý, o tělocviku raději ani nemluvě. Není vůbec nečastý jev, že takový člověk stěží propluje gymnáziem a jde rovnou pracovat. Přitom na správně vybrané vysoké škole by poznal mnohem smysluplnější přístup k sobě samému a k vědění jako takovému.

Ale i na vysokých školách přežívá systém, jež by šlo popsat asi následovně. Jsi-li nenápadný, pozorný a máš hezkou úpravu (rozuměj používáš zvýrazňovače), nějak ten titul ukopeš, ačkoli jsi průměrný, až hloupý. Zatímco chytrost (ať již ji definujeme jakkoli) je vlastnost podružná.

Nový školní rok je za dveřmi, takže lze očekávat spoustu zbytečných diskuzí na téma: financování škol, zavedení školného či platy učitelů (osobně bych je snížil, nebo zavedl letní školy pro slabé žáky). Možná by neškodilo vše stočit právě k otázce, proč není inteligence zásadní a proč české školství neplodí génie, ale zadupává je.


Čtěte také:

Šašek provokuje: Díky za každou novou gastrorecenzi

Šašek provokuje: Hloubka ostrosti

Šašek provokuje: Lúzo, sbal se a táhni

KL24


Znovu se tak potvrzuje, že česká škola není institucí vzdělávací, ale socializační. A možná i díky tomu v Česku neběhá tolik sociopatů jako třeba v USA. Sheldon Cooper je sice zábavná postava, ale jen ve fikčním světě.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí

  • Našli jste v článku chybu?