Menu Zavřít

Šašek provokuje: Zeleň v Praze není žádný jednorožec

11. 9. 2014
Autor: Profimedia.cz

Mediální masáž spojená s podzimními komunálními a senátními volbami se už rozjíždí na plné obrátky. Šašek ještě před pár dny chtěl pochválit PR týmy všech partají a hnutí snažících se ovládnout Prahu, že nevytáhly nejtrapnější kartu každých voleb. Ale nakonec to nevydržela sociální demokracie a trumf v podobě „zeleně“ vynesla jako první.

Možná to někomu zní chvályhodně, ale bojovat s nedostatkem zeleně v Praze prostě nelze. A to jednoduše proto, že v českém hlavním městě nedostatek zeleně není. Strany pracující se zelenou kartou zjevně cílí výlučně na publikum, které nikdy neletělo letadlem. Každý, kdo alespoň jednou (ve dne) přistával na ruzyňském letišti, ví, že Prahu zeleň v zásadě tvoří. A do ní jsou rozeseta sídliště, domkové kolonie a také monstrózní Jižní Město, kterému by nepomohlo nic – ani kdyby tam někdo vysadil desítku sekvojí.

Ovšem také ti, kteří se létat bojí, musí vidět, že zelenými plochami je hlavní město přímo poseté. Šašek je dokonce přesvědčen, že snad z jakéhokoli místa na území Prahy se městskou hromadnou dopravou dostanete do „zeleně“ během maximálně deseti minut. A to by české metropoli mohlo závidět jakékoli evropské velkoměsto.

Ba co víc, v Praze se nerozbujely hrozivé umělé parky, které v jiných metropolích nahrazují skutečnou přírodu. Naopak, v Praze je spousta snad dokonce původních částí, kam si každý může jít ukájet choutky po zelené barvě, křiku ptáků nebo vůni bylin a dřevin.

Kdo tedy stojí za mantrou, že hlavní město potřebuje více zeleně? Odpověď je jednoduchá. Jsou to hlupáci, kteří z voličů chtějí dělat voly a vědí, že v Praze – stejně tak, jako kdekoli na světě – existuje velká spousta lidí, kteří ze sebe voly dělat nechají. Rozumně uvažující lidé by měli tuto klamavou argumentaci rázně odmítnout a soustředit se na skutečné problémy české metropole.


Čtěte také:

Schwarzenberg: Volby nikdy nebudou pro TOP 09 těžké jako letos

CIF24

Důležitá je Praha, ne Ostrava nebo Brno, prohlásil Hudeček. Sklidil kritiku

Jana Havligerová: Změní se pražské volby ve vybíjenou?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).