Menu Zavřít

Saúdská Arábie investuje do amerického výrobce elektromobilů Lucid miliardu dolarů

17. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Saúdskoarabský státní investiční fond PIF se dohodl, že investuje přes miliardu dolarů (zhruba 22 miliard Kč) do amerického výrobce elektromobilů Lucid Motors. Investice podle fondu zajistí americkému podniku finance potřebné k uvedení jeho prvního elektromobilu na trh v roce 2020.

Společnost Lucid Motors chce konkurovat americké automobilce Tesla, jejímž zakladatelem a generálním ředitelem je známý podnikatel Elon Musk. Ten nedávno uvedl, že fond PIF by mu mohl pomoci financovat stažení akcií Tesly z burzy. Před několika týdny se navíc objevily zprávy, že fond v Tesle získal téměř pětiprocentní podíl.

Společnost Lucid Motors by měla peníze od PIF využít k dokončení vývoje a testování svého elektromobilu Lucid Air, k výstavbě továrny v Arizoně a k zahájení výroby. Elektromobil Lucid Air by měl na jedno nabití urazit zhruba 640 kilometrů. Cílem podniku je dosáhnout do roku 2022 produkce až 130 tisíc vozů ročně.

ebf - tip - debata

Firma Lucid Motors vznikla v roce 2007 původně pod názvem Atieva. Jejími zakladateli jsou bývalý viceprezident a člen správní rady Tesly Bernard Tse a bývalý manažer firem Oracle a Redback Networks Sam Weng. Firma již získala podporu od čínských investorů, jsou mezi nimi státní automobilka BAIC a technologický podnikatel Ťia Jüe-tching. Dalšími podporovateli jsou fondy rizikového kapitálu jako Venrock, Mitsui & Co a Tsing Capital.

Přečtěte si také:

Škoda chce za dva roky prodat 2000 elektromobilů a hybridů

BMW bude v Číně vyrábět elektromobily. Prodávat se mají na celém světě

Podnikavý důchodce si postavil elektromobil. Z auta, které našel na vrakovišti

Tři veteráni: exmanažeři Opelu a BMW vyvíjejí revoluční elektromobil

Lodní doprava produkuje víc emisí než Německo. Je čas jednat

Renesance dieselu. Bosch slibuje nejčistší naftový motor všech dob


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).