Menu Zavřít

Savčenková bude volná, Ukrajina se na tom dohodla s Ruskem

19. 4. 2016
Autor: čtk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se s Ruskem dohodl na osvobození ukrajinské pilotky Nadije Savčenkové, která si v Rusku odpykává trest 22 let vězení. O osudu letkyně jednal Porošenko telefonicky v pondělí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Spekulovalo se o chystané výměně Savčenkové za dva Rusy odsouzené v pondělí v Kyjevě. Savčenková byla odsouzena za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů.

Kreml zprávu zatím nekomentoval, podle agentury Interfax pouze připustil, že o Savčenkové při pondělním telefonátu prezident Vladimir Putin s Porošenkem hovořil.

Oba prezidenti jednali i o osvobození Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova, dvou ruských vojáků odsouzených v pondělí v Kyjevě ke 14 letům vězení za podněcování k terorismu. Média obou zemí spekulovala, že se chystá výměna ruské dvojice za Savčenkovou.

ebf - tip - debata

Porošenko ale tuto výměnu nepotvrdil. „Včerejší (pondělní) rozhovor s Putinem se uskutečnil z mé iniciativy a na základě předběžných jednání a zdá se mi, že se nám podařilo dohodnout určitý postup osvobození Nadiji,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Savčenková je vězněna v západoruském Rostově na Donu. Drží hladovku a obhájci mají vážné obavy o její zdraví.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).