Menu Zavřít

Sazka do loterie

14. 2. 2003
Autor: Euro.cz

I přes podporu ministryně školství Sazka státní garanci nezískala

Pokračování výstavby Haly Sazka v pražských Vysočanech je nadále nejasné. Vláda totiž minulou středu (15. února) odmítla poskytnout sázkové firmě šestimiliardovou garanci. Představenstvo Sazky, které o vyhrocené situaci jednalo po celý čtvrtek až do noci, se rozhodlo „vyvíjet nadále veškeré úsilí směřující k pokračování výstavby Haly Sazka s cílem uspořádání mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2004 v této hale“. Alespoň tak to uvádí tiskové prohlášení, které vydala Sazka po jednání. Mluvčí Sazky Stanislava Doubravová odmítla sdělit, co tato věta přesně znamená. „Až do úterý 18. února jsem já i všichni členové představenstva vázána mlčenlivostí,“ odpověděla na dotaz týdeníku EURO. Zda se banky do úterý mají vyslovit k poskytnutí úvěru, nepotvrdila. Do tohoto data je zřejmě jasné pouze to, že Sazka neučiní rázný krok a že nikdo v podniku kvůli problémům s halou o funkci nepřijde. „O tom se vůbec nejednalo,“ řekla Doubravová.

Petra kopala.

Naděje na státní záruku, a tím i na bankovní úvěr výhodný pro Sazku, vzrostla v pondělí 10. února.. Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková ústy svého náměstka a vládního zmocněnce pro stavbu haly Karla Hrdého jako jediná z vlády deklarovala podporu státní záruky. Podmínila ji ale jištěním akciemi Sazky v hodnotě 150 procent úvěru, pro případ, že by firma přestala úvěr splácet. Na středečním jednání však vláda návrh smetla se stolu, aniž by členové kabinetu uvedli další podrobnosti. Pouze ministr financí řekl, že se k jeho dlouhodobě zamítavému stanovisku přiklonila drtivá většina členů vlády. „Tuto garanci jsme shledali vysoce rizikovou, všechny skutečnosti ukazovaly na to, že neexistuje dostatečná garance návratnosti financí,“ zdůvodnil Sobotka rozhodnutí vlády.

Neptali se.

Mluvčí Sazky Stanislava Doubravová uvedla, že v minulosti se v souvislosti s ručením za úvěr na stavbu haly hovořilo také o ručení vlastní budovou, budoucí halou a majetkem Sazky, ale čistě neoficiálně. „Aniž bych měla k dispozici oficiální vyjádření našich akcionářů, tak si myslím, že na ručení budovou a majetkem by nepřistoupili,“ řekla Doubravová týdeníku EURO.
Největší akcionářem sázkové firmy je s podílem téměř 68 procent Český svaz tělesné výchovy (ČSTV). Bylo by celkem logické, kdyby Sazka konzultovala důležité finanční kroky zejména s představiteli ČSTV. Místopředseda ČSTV Vladimír Šimíček však týdeníku EURO řekl, že Sazka s ním o penězích vůbec nejednala. „Mě se na nic neptali,“ uvedl Šimíček. Souhlas k majetkovým dispozicím Sazky by musela dát valná hromada ČSTV, která je plánována na 5. dubna. Zástupci téměř 80 sportovních svazů a organizací, které ČSTV sdružuje, se ještě mohou sejít mimořádně, pokud o tom rozhodne výkonný výbor ČSTV na zasedání 18. února. Jejich dosavadní výroky však svědčí o tom, že je ale nepravděpodobné, aby přistoupili na ručení majetkem Sazky, a ohrozili tak své financování.

Nová hra?

Když akcionáři Sazky v roce 2001 souhlasili s tím, že loterijní společnost začne stavět hokejovou halu, dali si podmínku, že investice nesmí mít negativní vliv na výši výtěžku pro akcionáře. Sazka deklarovala, že prostředky na halu půjdou z nové hry, jejíž výtěžnost by se měla přiblížit nejúspěšnější hře Sportce a generovat už v prvních dvou letech zisk 300 až 400 milionů ročně. Ministerstvo financí ovšem uvádí, že Sazka o licenci k nové hře dosud nezažádala. „Sazka v roce 2001 pouze informovala ministerstvo financí o přípravě provozování her prostřednictvím samoobslužných terminálů zapojených do systému on line užívaným Sazkou na číselné loterie. Kompletní žádost obsahující návrh herního plánu her, včetně dalších podmínek, na ministerstvo nepodala, ministerstvo se proto touto věcí dále nezabývalo,“ odpověděla na dotaz týdeníku EURO Eva Nováková z tiskového oddělení. Doubravová tvrdí, že se Sazka chystá podat žádost se všemi náležitostmi k nové hře během několika týdnů.
Ručení majetkem Sazky pro úvěr u finančních institucí, o nichž šéf Sazky Aleš Hušák tvrdí, že se samy nabízejí, se jeví z hlediska akcionářů jako nepravděpodobné. Je ovšem možné, že Sazka má v záloze další možnost. Týdeníku EURO tři nezávislé zdroje potvrdily, že Sazka uvažuje ještě o jedné nové hře, která by pomohla financování rekonstrukce Fakultní nemocnice Motol. Ta zoufale potřebuje 4,4 miliardy (EURO 6/2002). S tímto návrhem se Sazka již měla údajně obrátit na ministerstvo školství.

MMF24

Akcionáři Sazky (v %)

  • Český svaz tělesné výchovy 67,98
  • Česká obec sokolská 13,54
  • Česká asociace-Sport pro všechny 5,56
  • Autoklub České republiky 4,00
  • Sdružení technických sportů a činností 3,20
  • Český olympijský výbor 2,00
  • Asociace TV jednot a sport.klubů 1,75
  • Český střelecký svaz 1,08
  • Křesťanská TV organizace Orel 0,85

Pramen: Databáze Ariadna, Čekia

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).