Menu Zavřít

Atelier Cocktail Bar & Bistro: sázka na jednoduchost

18. 8. 2018
Autor: Archiv

V brněnském Atelieru Cocktail Bar & Bistro vsadili na jednoduchost a vyhráli na celé čáře, alespoň umě. Podnik najdete v úplném centru, z nádraží jste tam rychlou chůzí za pět minut. Říkám to proto, že je jedním z těch, kam se vyplatí zajet na otočku ze všech koutů republiky

Název podniku přesně ilustruje, co vás v Atelieru čeká. Není to jen restaurace, není to ani bar. Je to u nás naprosto unikátní spojení skvělého promyšleného jídla a kreativně připravených drinků. Obojí může fungovat samostatně, ale ještě lépe to funguje v páru, takže můžete přijít jen na jídlo, nebo jen na koktejl, ale nejlepší bude, když si dáte obojí. Tak poznáte, v čem je síla tohoto podniku.

Kuchyni velí Jakub Škaroupka se zkušenostmi z několika brněnských podniků, pražského Céleste, ale i londýnského michelinského Sketche nebo berlínských Les Solistes. Ačkoli „velí“ je trochu silné slovo. V otevřené kuchyni je vidět dokonalá souhra. Jeho sparring partnerem je Jan Buba Wiechec, který dříve vařil v Pavillonu a v Simplé. Je radost pozorovat je při práci. Za barem jsem nejčastěji narazila na Romana Kubíka, protože spolumajitel podniku a známý brněnský barman Milan Bukovský se většinou pohyboval mezi hosty. Při poslední návštěvě přibyly nové tváře za barem i v kuchyni.

Světové Brno

Sezení si můžete vybrat podle svých preferencí. V létě je příjemná zahrádka uvnitř paláce, ve kterém se Atelier nachází. Je vzdušná a světlá, ale zároveň nahoře prosklená, takže ani déšť vám jídlo nezkazí. V aktuálních vedrech se jeví jako nejvhodnější řešení. Já mám ale nejraději sezení u barového pultu přímo u kuchyně. Jednak se můžu dívat kuchařům pod ruce a jednak mám dohled i na druhý barový pult, u kterého se připravují míchané nápoje, včetně párování k jídlu.


Skvělé jídlo je všude. Užijte si cesty po světě prostřednictvím lokálních chutí a vůní

 Hija de Sanchez - Kodaň


Právě to je něco navíc, kvůli čemu rozhodně stojí se sem vypravit. Tak dobré jídlo v kombinaci s tak dobrými drinky totiž jinde u nás nemají. Alespoň já o tom nevím.

Menu se mění vždy po několika týdnech a nabízí zajímavé pokrmy. Do jeho přípravy se nepravidelně zapojují hostující zahraniční kuchaři a pokaždé je to zábava v mnoha chodech. Můžete ochutnávat po jednom, můžete si dát třeba jen něco malého jako doplněk k pití nebo si můžete dát degustační menu sestavené ze zmenšených verzí jednotlivých chodů aktuálně platné nabídky. Základem menu jsou vlastně docela jednoduchá jídla z kvalitních surovin. Mají sice nekomplikovaný plating, který se obejde bez espum a gelů, a podávají se v neformálním prostředí, ale stejně tak dobře by obstála ve finediningové restauraci. Takhle je to ale mnohem lepší. Párování je dobře promyšlené tak, aby si ho hosté užili a neodcházeli s očekáváním ranní kocoviny. Míchané nápoje se kombinují s tichým i šumivým vínem a pět skleniček jde bez problému zvládnout.

Atelier Cocktail Bar & Bistro
• Kobližná 71/2, Brno
• t : +420 739 401 086
• e: rezervace@atelierbar.cz
www.atelierbar.cz
• otevřeno: Út-So 17.00-02.00

Zábava a překvapení

Prvním opravdovým chodem degustace po fantastickém gazpachu byla sardinka s minikrevetami, které by některé nezkušené strávníky mohly trochu vylekat, položená na neskutečně úhledně drobně nakrájené letní zelenině s báječnou lehce nasládlou omáčkou z jablek a koriandru. Krevetky hrály v tomto chodu spíše vizuální roli, vše ostatní bylo letním, osvěžujícím a zábavným začátkem večeře.

 Atelier Cocktail Bar & Bistro

Následovala studená česneková polévka ajo blanco s plátky pražených mandlí, třešňovým octem, jedlými květy, hroznovým vínem a okurkou, kde česnek byl cítit jen velmi lehce. Po něm přišel mořský vlk s křupavou kůží, podávanou zvlášť, a kostičkami choriza, aby ryba nebyla zbytečně dietní. Za ním ale následoval vizuálně možná slabší, chuťově však nejgeniálnější chod večera, a to králík podávaný v černé rýži se sépiovým barvivem, sépií a omáčkou aioli.

Na každém chodu bylo zkrátka vidět, jak nápadití zdejší kuchaři jsou, jak si umějí hrát s chutěmi i reakcemi hostů. Za tři čtvrtě roku fungování podniku jsem stihla ochutnat čtyři kompletní menu a jedno bylo lepší než druhé. Totéž můžu říct i o nápojích, které jsou napárovány velice citlivě.

Přečtěte si další recenze:

Maso je Maso: krvavý steak po italsku

Paloma Restaurant: stoprocentní péče za hranicí Prahy

Benjamin: čerstvý vítr vane z Norské

Ristorante Santo: Itálie na soutoku

Vinný bar Thir: zázrak v Táboře

Flambované Vary aneb Stroj času

bitcoin školení listopad 24

Restaurace Šupina: okolo Třeboně

Crazy Daisy: bláznivá mixologie


  • Našli jste v článku chybu?