Menu Zavřít

SÁZKA NA NOVOU GENERACI

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Anketa týdeníku EURO

V seznamech úspěšných manažerů roku 1999, které vznikly z ankety týdeníku EURO, se ani jednou nevyskytuje jméno Václav Junek (Chemapol Group), Lubomír Soudek (Škoda Plzeň), Václav Pastrňák (Vítkovice), Jiří Maroušek (ČKD Holding Praha) či Radomír Zbožínek (ZPS Zlín).

Firmám, v jejichž čele tyto osobnosti stály, banky poskytovaly mnohamiliardové úvěry, s těmito osobnostmi se na veřejnosti ukazovali nejvyšší představitelé státu. Podniky, které tito manažeři vedli, dnes čekají na revitalizaci, nejsou schopny vyplácet mzdy desítkám tisíců zaměstnanců, řídí je konkursní správce či úvěrový výbor bank.

Na postech generálních a finančních ředitelů významných firem se v poslední době objevují nová jména, která širší veřejnost zatím většinou nezná, avšak poradenské a právní firmy o nich již dobře vědí.

V anketě týdeníku EURO se po Vratislavu Kulhánkovi nejčastěji objevila jména sedmi šéfů. Jeden z nich, Milan Černý, po konfliktu s ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem odstoupil z čela státem ovládané společnosti ČEZ. To v šak už byla anketa týdeníku EURO uzavřená.

Dalšími manažery se dvěma nominacemi jsou Václav Fischer, senátor a majitel cestovní kanceláře Fischer, šéf brněnské telekomunikační firmy GiTy Valentin Girstl, generální ředitel akciové společnosti Expandia Václav Novák, šéf podniku Léčiva Jiří Mi chal, generální ředitel AssiDomän Sepap Tomáš Šabatka a Klaus Tebbe, generální ředitel společnosti RadioMobil.

Milana Černého jako manažera konzultační firma Omnimotio popsala takto: „Pochopil, že ČEZ po nevyhnutelném příchodu konkurenčního prostředí nepřežije. Vydal se na konfliktní cestu zásadní změny společnosti. Upřednostňuje potřebu podniku před klidem osob ního a profesionálního života .

Černého ve funkci vystřídal dosavadní šéf Škody Praha Stanislav Svoboda, jehož nominující poradenská firma označila za manažera, který je „schopen se soustředit na klíčové cíle a dokáže koučovat podřízené tak, že nedostane nálepku diktátora . Svobo da prý představuje prototyp světově úspěšného manažera.

Václava Fischera společnost Ernst & Young nominovala „za manažerské přínosy k dosažení postavení firmy na českém trhu a za kultivaci podnikatelských podmínek v České republice . Jak se ukázalo, senátor Fischer má ambice ukázat, že má dost kapacit i ke kultivaci politického prostředí.

Dlouholetý šéf firmy Léčiva Jiří Michal získal od poradenské firmy Ernst & Young ocenění za „manažerské přínosy k rozvoji firmy při a po vstupu zahraničního investora . Avšak akciová společnost Léčiva přímého zahraničního investora nemá. Ameri cký investiční fond rizikového kapitálu E. M. Warburg Pincus totiž nekoupil akcie podniku Léčiva, ale podíl v Michalově soukromé firmě Léčiva CZ. A tato Michalova firma koupila od státu společnost Léčiva v červnu 1998 za 2,6 miliardy korun , tedy ještě před příchodem Američanů.

Jiří Michal poněkud krátkozrace podporoval až do poslední chvíle prezidenta Chemapol Group Václava Junka. Michal byl předsedou dozorčí rady Chemapol Group od října 1993 do června 1999, Junek zase šéfoval stejný orgán v podniku Léčiva od dubna 1993 do července loňského roku.

„Převzal portfolio ‚beznadějných firem, vyvedl je z krize a razantně zvýšil jejich výkonnost. Představuje prototyp úspěšného ‚turnaround manažera se schopností vyřešit konfliktní situace a rozhodovat nejen razantně, ale i správně, napsala společnost Deloitte & Touche o generálním řediteli akciové společnosti Expandia Václavu Novákovi. Další poradenská firma jej do ankety navrhla proto, že úspěšně restrukturalizoval skupinu Expandia.

Pod jiným zorným úhlem Václav Novák zase až tak zářnou hvězdou není. Další z nominovaných manažerů je totiž Michal Lichter, dnešní generální ředitel společnosti Stavostroj, který na tomto postu začátkem roku 1997 vystřídal právě Nováka. Když jedna poradenská firma nominovala Lichtera, zdůvodnila to takto: „Převzal podnik (po Novákovi - pozn. red.), kde kvalita vnitřních procesů a systémů byla nízká (například nákup, logistika a vývoj), protože tyto otázky předchozí vedení zanedbalo. Lich ter se ponořil do těchto problémů a podařilo se mu dosáhnout dobrých hospodářských výsledků i bez toho, aby udělal zásadní personální změny ve společnosti. Jednoduše vložil do firmy novou kvalitu.

Němec Klaus Tebbe, generální ředitel společnosti RadioMobil, byl nominován dvakrát. Společnost Deloitte & Touche o něm pro týdeník EURO napsala: „Vede nejagresivněji rostoucí firmu v České republice a má vynikající výsledky. Další porade nská společnost jej navrhla za „produktovou inovaci v oblasti mobilní telefonní sítě a za růst obratu podniku . Společnost provozující mobilní síť Paegas má v seznamu nejúspěšnějších manažerů i dalšího zástupce, finančního ředitele RadioMobilu Gustava Hrašku, jehož navrhovatel dal za příklad „manažera, který n ázorně demonstroval pozitivní význam konkurence .

Z manažerů firmy EuroTel, konkurenta RadioMobilu, nebyl v anketě týdeníku EURO navržen nikdo. Nenašli jsme ani zástupce společnosti Český Telecom, akcionáře EuroTelu.

Akcionář RadioMobilu - České radiokomunikace - však svého manažera najde. Jeho generální ředitel Miroslav Čuřín se do seznamu jedné poradenské společnosti dostal proto, že má „velké zásluhy na přípravě Českých radiokomunikací na privatizaci a že za ložil dvě úspěšné dceřiné firmy (Contactel a RadioMobil) .

V anketě se objevili tři manažeři, kteří během minulých dvou týdnů změnili působiště. Vedle Stanislava Svobody, který se stal generálním ředitelem podniku ČEZ, se o překvapení postaral Martin Roman, dosavadní šéf Janky Radotín. Roman byl minulý čtv rtek jmenován členem představenstva Škody Plzeň a v lednu by se měl stát jejím generálním ředitelem. Společnost Ernst & Young nominovala Martina Romana s odvoláním na jeho řídící schopnosti v době restrukturalizace.

WT100

Dalším manažerem, který příští rok změní zaměstnání, je Alan Svoboda, finanční ředitel Západočeské energetiky (ZČE). Od ledna 2000 nastupuje do mezinárodní poradenské společnosti McKinsey & Co. jako šéf konzultačních projektů. Svoboda podle svých slov o dchází proto, že „se v ZČE podařilo položit pevné základy transformačního procesu společnosti , čímž se prý naplnilo jeho hlavní poslání. Deloitte & Touche jej do ankety zařadil, protože „se významně podílel na restrukturalizaci firmy a svými p odněty a názory přispívá ke zlepšení stavu české elektroenergetiky .

V nominaci na nejúspěšnějšího manažera České republiky v oblasti průmyslu a obchodu se v anketě týdeníku EURO ještě objevila jména následujících byznysmenů (podle abecedy): Andrej Babiš (Agrofert Holding), Jiří Boček (Budějovický Budvar), Dick Boer (Royal Ahold), Zdeněk Burda (IPS), Tomáš Bystřický (Toma), Rudolf Černý (Karosa), Robert Etman (Unilever), Milan Fafejta (Pražská plynárenská), Bruce Hale (Horizon Energy), Vladimír Herman (Tarmac Severokámen), Ivan Chocholouš (Mona/VNU), Anto nín Jakubše (České aerolinie, nyní Investiční a Poštovní banka), Antonín Koláček (Mostecká uhelná společnost), Karel Komárek (SPP Bohemia), Jan Musil (Škoda Plzeň), Levinus A. Oggel (Makro ČR), Ivan Ottis (Česká rafinérská), Petr Nevický (APP Group) , Václav Peřina (Plzeňský Prazdroj), Ulf Peterson (Skanska Building), Pedro Pick (Patria Finance), Štěpán Popovič (Glaverbel), Arnošt Poul (Elektrárny Opatovice), Pavel Pravec (Barum Continental), Drahomír Růta (Pražská energetika), Jan Rýdl (TOS Varnsdo rf), Peter Ter Kulve (Unilever), Jan Valdinger (PPF investiční společnost), Ivan Vodička (Nutricia), Jiří Zagora (Vertex), Radek Žďárecký (Jitona).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).