Dnes se rozloučíme s maďarskými vinařskými regiony. Oblast, která nás čeká, se od jihu, kde objala město Kunbaja, šplhá rovinou na severovýchod okolo Kécskemétu až tam, kde tvoří osamělé ostrůvky vinohradů okolo míst Jászberény a Heves. Vše včetně zmíněných viničních ploch kol obou jmenovaných měst, a čítaje v to i samostatný „vinařský ostrůvek“ kol Monoru, dává dohromady 25 590 hektarů a jmenuje se Kunság. Vznikl díky reformě vinařství v roce 1997, kdy několik méně významných území bylo sdruženo v jednu plochu. Je pochopitelné, že takto obsáhlá rozloha – mimochodem více než dvakrát větší než všechny české viniční tratě - je členěna na podoblasti, některé z nich dále na menší celky. Podoblastí je osm: Bácska, Cegléd-Monor-Jászság se třemi subúzemími – Cegléd, Jászság a Monor. Dále patří do rodiny dílčí části Dunament, Izsák, Kecskemét-Kiskunfélegyháza, Kiskõrös, Kiskunhalas-Kiskunmajsa a konečně Tisza-ment. Budeme-li se chtít dopátrat počtu zde pěstovaných odrůd, dojdeme nejméně k číslu 70. Pokusím se nalézt ty, které se ve výčtu odrůd ještě neobjevily. Za všech sedm desítek jmenuji: Kunleány, Karát, Nektár, Duna gyöngye, Medina, Izsáki, Kunbarát, Lakhegyi mézes, Piros szlanka, potom Csillám, Rubintos, Göcseji zamatos, Kocsis Irma, ještě snad Szerémi, Kurucvér, Zeusz a konečně Szentlõrinc.
Celá ta řada odrůd se objevuje ve vinicích na převážně písčito-hlinitých půdách, místy spraších či velice zřídkavých fosilních usazeninách a musí čelit náročným klimatickým podmínkám. Horká a suchá léta jsou střídána chladnými podzimy s jitřními mrazíky. Výrazně studené jsou zde zimy, rovinaté plochy vinohradů nejsou, až na mizivé procento, chráněny žádnými terénními zábranami. Část vinic je zde osázena keři různých odrůd. Hrozny z těchto ploch jsou základem pro přípravu vín, nazývaných „homoki borok“. Oblast byla vždy zásobárnou velkého množství vín, která nepřekročila kategorii stolních. Jen pomalu se vinaři vymaňují z „dědičného zatížení“, a proto vína, jimž by se dalo říci velká, jsou zde zatím vzácná. Ovšem vedle tuctů anonymních stolních značek se dají objevit jména, která si zaslouží důkladnějšího průzkumu. Sklep Anna Borház nabízí poutavé Chardonnay ´98, Helvécia RT má na trhu vydařené Helvéciai Cabernet Franc 2000. Poslední nabídka z maďarské vinařské produkce je opět „dvoudílná“. Prvním vínem je Szemelt Rizling 2000, Szeremley Hubaborgazdasága, Badacsony. Kupáž, složená z ryzlinků má vskutku originální ladění. Barva je jasná, s odstínem ryzího zlata a dává tušit obsažné, hutné víno. Kytka, bohatá a výrazná, přitom však jemně doladěná do shody jednotlivých komponent. Za odrůdovými znaky, mocnějším broskvově-růžovým dechem Rýnského ryzlinku se zlehka prosazuje jemná vůně sena, tu dodává „vlašák“. V chuti jsou patrné ovocité tóny, ovšem silně podpořené až „přeražené“ stopou cukru – cuvée je připraveno jako polosuché. Dochuť tak trochu ztrácí dech, odrůdové prvky nestačí přikrýt cukerný závěr a nevysoké kyseliny příliš nepomohou. Kunsági Merlot Selection 2000, Boranal KFT, Kiskőrös je shodou okolností reprezentantem oblasti, o které byla řeč. A sice její známější části. Jde o víno nové řady, moderně „konstruované“. Vysoká, temně nachová barva a výrazný buket, sametově hlaďounký, vzbudí asociaci na obsažné Merloty jižní polokoule. Za černým ovocem pospíchá znatelná nota vůně hořké čokolády, celek je vzácně vyvážen a prost rušivých elementů. Chuť je poněkud za očekáváním, které slibuje „nos“ vína. Jakoby odmítala dát se umravnit školením sklepmistrovým, zůstává divoká a nerozvinutá.