Menu Zavřít

Schodek státního rozpočtu ke konci září stoupl na 21 miliard korun

1. 10. 2019
Autor: čtk

Schodek státního rozpočtu ke konci září stoupl na 21 miliard korun ze srpnových 15,4 miliardy korun. Loni v září skončilo hospodaření státu v přebytku 16,8 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Pro letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 40 miliard korun.

Meziroční srovnání je podle úřadu ovlivněno mimo jiné faktem, že v loňských prvních měsících získal rozpočet z Evropské unie mimořádně 21 miliard korun jako část závěrečných plateb vztahujících se k unijnímu programovému období 2007 až 2013.

„Navíc se v letošním roce projevuje o 18,2 miliardy korun vyšší objem předfinancovaných projektů na společné programy České republiky a Evropské unie. Tyto výdaje pak mají pozitivní dopad i na meziroční nárůst investic o téměř 40 procent,“ uvedl úřad. Kapitálové výdaje stouply ke konci září na 85 miliard korun.

Měla vláda sestavit rozpočet s nižším deficitem?

Schodek státního rozpočtu po očištění vlivu peněz z Evropské unie a finančních mechanismů byl podle ministerstva 19 miliard korun. Ve stejném období roku 2018 představoval takto očištěný výsledek schodek 4,8 miliardy korun.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci září stouply meziročně o 79,1 miliardy korun na 1,103 bilionu korun. Celkové výdaje stouply o 116,8 miliardy na 1,124 bilionu korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 61,2 miliardy na 968,2 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení meziročně vzrostly o 31,2 miliardy na 558,2 miliardy korun.

„Vládě se stále nedaří hospodařit dle představ, byť oproti uplynulým měsícům se situace například v oblasti inkasa DPH mírně zlepšila. Na vině je pomalejší ekonomický růst, než s jakým vláda počítala, a loňské rozsáhlé plošné přidávání na platech a důchodech,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Podle něj by se konečný schodek rozpočtu měl pohybovat kolem 35 miliard korun.


Maléru naproti. Výdaje státu požírají vše, co přinesla konjunktura

 Ministryně financí Alena Schillerová


Inkaso DPH ke konci září meziročně stouplo o 4,7 procenta na 207,7 miliardy korun. Na spotřebních daních stát získal ke konci září 114,9 miliardy korun, meziročně o 0,4 procenta méně. Na dani z příjmu právnických osob rozpočet získal 98,2 miliardy korun, meziročně o devět procent více.

Ani podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera nemusí státní rozpočet navzdory mírně slabším příjmům a některým vyšším výdajům skončit v horším než očekávaném deficitu 40 miliard korun. Pomoci může podle něj nakonec nižší růst investičních výdajů. „Ty jsou v posledních letech velmi rozkolísané i z titulu úspěšnosti čerpání peněz z EU. To naznačují i současná čísla, jelikož investiční výdaje jsou prozatím plněny ze 64 procent plánu rozpočtu, zatímco pro září by odpovídalo 75 procent,“ upozornil.

Z běžných výdajů se nejvíce peněz každoročně vynakládá na sociální dávky. Ke konci září bylo na sociálních dávkách vyčerpáno 448,9 miliardy korun, což je meziroční růst o 8,1 procenta. Na tom se podílely zejména výdaje na důchody s růstem o 8,7 procenta.

Přečtěte si také:

Výdaje rozpočtu a fondů by neměly překročit 1,6 bilionu korun, navrhuje ministerstvo

Zkouška orchestru, než začne stoupat voda. Recese přijde, jsme připraveni?

Poučení z Velké recese? Jaksi nikde

Vláda shání peníze. Zdanění tabáku, lihu a hazardu příští rok stoupne

EBF24

Schodek 40 miliard korun. Vláda schválila základní parametry rozpočtu na příští rok

Vláda chce přidat 1500 korun všem státním zaměstnancům, zruší nejnižší tabulku tarifů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).