Menu Zavřít

SCHRöDER POTŘEBUJE ZELENÉ

31. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

Účastníci barometru se po většině shodli, že výzva německé vlády o zastave–ní Temelína je vměšováním do záležitostí Česka. Připouštějí však, že Němci mají právo se k této věci vyjádřit, i když by si vůči západoevropským sousedům nic podobného pravděpodobně nedovolili.

„Považuji tuto výzvu za vměšování, navíc nelze skutečně v této kauze vyloučit propojení ekonomických a politických zájmů na německé straně, říká jeden z dotazovaných. „Jde o vměšování, na druhou stranu je však nutno uznat, že česká vláda zamlčuje skutečný stav vlivu Temelína na životní prostředí. Mimo jiné jsem nikde neviděl zmínku o teplotě vody, kterou elektrárna vypouští a která přesahuje teplotní limity, zní další odpověď.

„Kloním se k názoru, že atomová elektrárna je nebezpečná, mám ale trochu pocit, že západní země nás nechtějí do svého vybraného kroužku přijmout a že jim každá příležitost, jak se tomu vyhnout, je a bude dobrá. Myslím, že tahů proti nám a vměšování se do politiky země bude čím dál více, kritizuje jeden z respondentů Barometru.

ebf - tip - debata

V nesouhlasných odpovědích je nejčastěji zmiňován názor, že pokud by nastala nějaká havárie, její důsledky by se nezastavily před našimi hranicemi. „V dnešním globálním světě se nedá u ekologických rizik považovat apel na vládu za vměšování se do záležitostí České republiky. V případě havárie budou občané Německa a Rakouska ohroženi stejně jako Češi, tvrdí pisatel. „Myslím, že německý kabinet hraje především na domácí politické půdě, Schröder potřebuje Zelené, v Německu jsou příští rok volby. Nebral bych to tak dramaticky. Líbí se mi postoj vlády, která celkem bez hysterie stanovisko odmítla, konstatuje jeden z manažerů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).