Menu Zavřít

Se záložním scénářem

31. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Polsko/PKN Orlen

ebf - tip - debata

Polský koncern PKN Orlen rezignoval na nákup ložisek na východě. Když Poláci neuspěli v jednáních s kazašským koncernem KazMunaiGaz, rozhodli se podobné rozhovory v Ázerbájdžánu nepodstupovat. Podle listu Dziennik tím země prohrává s Ruskem ropnou bitvu.
„Zastavujeme realizaci dřívějších plánů,“ řekl deníku Piotr Kownacki, ředitel PKN Orlenu. Největší polský palivový koncern tratí dle novin na ochlazení politických vztahů mezi Polskem a Ruskem. Nedávno to ukázal energetický summit v Krakově, na němž chyběl kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. V takové situaci se chce PKN Orlen připravit na nejhorší - na odříznutí od dodávek ruské ropy, napsal list. Podle zpráv z Moskvy, jež informují o katastrofálním stavu ropovodu Družba, je takový scénář možný.
Do konce roku hodlá PKN Orlen připravit plán zásobování rafinerie v Plocku ropou z tankerů; firma připravuje úpravy ve svých rafineriích, aby mohly zpracovávat jinou než ruskou surovinu a na konci roku zahájí testy dodávek, které plynou do Polska přes gdaňský přístav. V nejbližších týdnech vydá polská vláda nařízení, které bude v případě nedostatku pohonných hmot opravňovat vojvody k vydávání přídělových lístků, což starší Poláci pamatují ze socialistických časů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).