Menu Zavřít

Sebekritika z nejvyšších míst: Trumpův ministr připustil u migračního dekretu chybu

7. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americký ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly dnes řekl, že by byl raději, kdyby byl zákaz vstupu do USA pro občany z vybraných zemí zveřejněn později, aby s ním nejprve mohli být seznámeni poslanci. Kelly je podel agentury AP zatím nejvyšším americkým představitelem, který připustil pochybení při zveřejňování kontroverzního dekretu nového prezidenta Donalda Trumpa.

Kelly dnes vypovídal před výborem pro vnitřní bezpečnost Sněmovny reprezentantů. Trumpův dekret vstup do Spojených států dočasně zakázal lidem ze sedmi muslimských zemí a rovněž dočasně zastavil příjem uprchlíků. Soud ale platnost nařízení pozastavil a Trumpova administrativa se proti tomu odvolala.

Kelly podstatu nařízení bránil a řekl, že smyslem je zajistit bezpečnost všem občanům USA. Dekret je podle něj ústavní a je nezbytné, aby Trump stávající imigrační praxi přehodnotil.

Dva republikánští senátoři dnes chtějí zveřejnit svůj návrh zákona, který omezí přijímaní lidí do USA. Zákon navrhuje snížit na polovinu vydávání povolení k trvalému pobytu - tedy na 500 tisíc ročně. Podle jednoho z navrhovatelů Toma Cottona zákon neovlivní imigraci založenou na přijímání a zaměstnávání kvalifikovaných lidí. Mluvčí Bílého domu k tomu řekl, že vláda se návrhem zabývá.

MMF24


Přečtěte si i o dalších politických rozhodnutích Donalda Trumpa:

Trump začal úřadovat: podepsal příkaz proti Obamově zdravotní reformě

Zeď bude: Trump popepsal dekret, stavět se začne v řádu měsíců

Trump oživil sporné ropovody. Naštval tím Buffetta

Donald Trump s exekutivními příkazy, které zakazují vstup do USA ze 7 muslimských zemí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).