Menu Zavřít

SEBEVĚDOMÝ NÁSTUP DÉMONA

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

E u r o

Úspěšný nástup nové evropské měny euro podnítil ekonomy i politiky k oslavným výrokům. Euro bylo označeno za nového démona a zdaleka největší hvězdu letošního roku. Spojené státy připustily ohrožení pozice dolaru jako světové měny a přechodný prudký pokles jeho kursu.

Nová evropská měna euro se brzy stane rivalem dolaru v souboji o postavení hlavní světové měny. Uvedl to minulý týden pro International Herald Tribune vlivný americký ekonom Fred Bergsten. Připustil rovněž, že v přechodném období by mohly konverze do aktiv v euru způsobit prudký pokles hodnoty dolaru. I podle našich analytiků by mělo v první polovině letošního roku euro posilovat, a to i z toho důvodu, že na tuto měnu převedou část svých dolarových rezerv centrální banky zemí eurozóny. Na světových devizových rezervách se dosud zhruba z 57 procent podílel dolar, měny nynější eurozóny pak necelými dvaceti procenty. V uplynulém týdnu nejprve po tři dny dolar vůči euru oslaboval, ve čtvrtek se tento trend zastavil a dolar skončil na hodnotě 1,163 (kurs dolaru k euru viz graf). Podle prognóz světových analytiků by měl do konce prvního čtvrtletí dolar klesnout až na 1,2 eura.

Pokles dolaru pomůže snížit velký americký deficit obchodní bilance, ztráta statutu rezervní měny však Spojeným státům prodraží zahraniční finanční zdroje. Zahraniční kapitál totiž USA potřebují k financování chronické nerovnováhy platební bilance, a odliv investic by dokonce mohl vyvolat dolarovou krizi, varoval Bergsten.

Obchodování s eurem začaly v pondělí i trhy v Sydney, Tokiu a Hongkongu, hlavní pozornost se však plně soustředila na Londýn, který je největším trhem s měnami na světě. I britská libra od 4. ledna vůči euru mírně oslabovala. „Libra byla přirozeně zasažena tím, že euro mělo začátek z kategorie snů, uvedl analytik londýnské pobočky Deutsche Bank Michael Lewis. „Očekáváme, že euro bude zdaleka největší hvězdou v roce 1999, předpověděl zase stratég francouzské Paribas Bank Nick Parsons.

Jak uvedl britský premiér Tony Blair, jehož země do měnové unie nevstoupila , pokud se euro osvědčí a ekonomické výhody budou jednoznačné, doporučí jeho přijetí. Britská vláda doporučí podle očekávání přijetí eura krátce po příštích parlamentních volbách, které se mají konat v roce 2002, ovšem definitivní rozhodnutí bude záviset na výsledcích referenda. Zatím ovšem podle průzkumů více než polovina Britů se vstupem do měnové unie nesouhlasí.

Zůstáváme na třech procentech

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek na pravidelném zasedání řídícího výboru ponechala hlavní refinanční sazbu nadále na třech procentech, a to do 21. ledna, tedy pro příští dva tendry. Rovněž svou horní a dolní sazbu bude držet na 3,25 a 2,75 procenta do 21. ledna, kdy se bude rozhodovat o dalším postupu. Toto jednání může mít významný vliv i na rozhodování naší centrální banky. Její bankovní rada totiž bude poprvé letos zasedat o týden později, tedy 28. ledna.

„Udržování úzkého koridoru půl procentního bodu mezi nejvyšší a nejnižší centrální sazbou je dočasné, prohlásila ECB. Příští dva refinanční tendry, jimiž ovlivňuje likviditu trhu, proběhnou 13. a 21. ledna. Evropská centrální banka také potvrdila, že nezměnila své dřívější hodnocení cenové stability v eurozóně.

Poptávka lámala rekordy

Od prvního dne oficiálního zrodu eura se zvedla obrovská poptávka po cenných papírech v euru. Celkový trh s nimi dosahuje objemu zhruba jednoho bilionu amerických dolarů. Poptávka plynula především z Japonska, jihovýchodní Asie a Středního východu, ovšem i z řad amerických investorů. Zvýšila cenu europapírů, a tím u obligací výrazně snížila výnosy. Například německý desetiletý vládní dluhopis, který slouží jako benchmark, tedy základ, s nímž si investoři poměřují své výnosy, klesl na nejnižší úroveň za poslední zhruba půlrok. Kdo jej koupil v posledních dnech, získal výnos 3,75 procenta, což je zhruba o půl procentního bodu víc, než za kolik se obchoduje s eurem na mezibankovním trhu. Obchodníci z Amsterdamu a Frankfurtu v polovině týdne hlásili, že se nejvíce obchodů realizovalo okolo 3,21 procenta, z Madridu však přišla i hláška 3,18. Pásmo, v němž se pohybovaly sazby pro overnight, dosáhlo od 3,17 k 3,22 procenta.

Zkouška teprve přijde

Nástup eura byl sice více než sebevědomý, nicméně optimismus z jeho úspěchu by byl předčasný. Jeho skutečná zkouška z dospělosti bude složena tehdy, pokud prokáže, že pomohlo oživení ekonomik zemí Evropské unie a snížení nezaměstnanosti. Ministři EU dokonce považují vytvoření nových pracovních příležitostí za hlavní cíl měnové unie.

ebf - tip - debata

Vznik eurozóny již uchránil Evropskou unii od nepříznivých dopadů měnových otřesů v Asii a v Rusku a měl by být nástrojem pro prohlubování ekonomické i politické integrace. Podle předsedy Evropské komise Jacquese Santera bude koordinace ekonomik členských zemí nyní daleko snazší.

Vstup do Evropské měnové unie zavazuje členské země k jednotné měnové politice a přísné rozpočtové disciplíně. Dalším krokem integrace zjevně bude sjednocování daňových systémů. To je také jeden z důvodů, proč Británie, Dánsko a Švédsko s přijetím eura váhají, ačkoli (na rozdíl od Řecka) splňují maastrichtská kritéria.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).