Menu Zavřít

Sečuánská restaurace na Národní: objevování čínských provincií

24. 9. 2016
Autor: Archiv

Sečuánskou kuchyni tu údajně vaří pravý sečuánský kuchař. Obsluha naštěstí ze Sečuánu není.

Čínské restaurace jsou u nás zatím dost neprobádané území. Je třeba zkoumat je pod povrchem, za hranicí běžného menu, které po příchodu do restaurace dostanete na stůl. V mnoha z nich mají totiž zvláštní čínsky psaný jídelní lístek určený zejména pro čínské zájezdy nebo v Praze žijící expaty. Teprve tam se skrývají ty pravé poklady, z nich můžete vybírat autentická jídla, která v českém lístku zkrátka nenajdete. Ovšem bez známého sinologa jste nahraní.

Čínská restaurace po sečuánsku
Národní 961/25, Staré Město, 110 00 Praha 1 (Palác Metro)

T: 221085331

Otevřeno: Po-Ne 10-23

Já naštěstí jednoho takového po ruce mám, proto vám můžu doporučit skvělá sečuánská jídla. Opakovaně jsem vyzkoušela, že čísla u čínsky psaných jídel se opakují při každé návštěvě, takže můžete zkusit objednávat i podle nich, která jsou uvedena níže.

Pálí to

Připravte se na to, že sečuánská kuchyně je pálivá. Česnek a chilli olej nesmějí chybět snad v žádném jídle. Sečuánský pepř také nedostal své jméno jen tak náhodou. Při objednávání se vás obsluha zeptá, jestli může být jídlo pálivé standardně, nebo má pálivost pokrmu nějak upravit. Nebojte se toho, standardní pálivost není nijak nepříjemná a dá se v pohodě zvládnout bez pocitu požáru v puse.

Ze studených jídel radím vyzkoušet jako předkrm kousky trhaného kuřecího masa bez kůže, které jsou zalité právě typickým chilli olejem s česnekem a posypané bílým sezamem a zelenou jarní cibulkou. Přestože je jídlo pikantní, je lehce nasládlé. Na účtu se skrývá pod označením Z94. Porce je velká, klidně se rozdělte.

 Čínská restaurace po sečuánsku Čínská restaurace po sečuánsku
Připravte se na to, že sečuánská kuchyně je pálivá. Česnek a chilli olej nesmějí chybět snad v žádném jídle. (Zdroj: Archiv)

Nikdy tu nevynechám široké průsvitné neuvěřitelně kluzké nudle, vyrobené údajně z munga, ale ruku do ohně bych za to nedala. I ty se podávají se zmiňovaným chilli olejem a česnekem, a přestože kromě základní ingredience je jídlo podobné jako kuřecí předkrm, nepřejí se. Při nabírání buďte obzvlášť opatrní, chilli olej se z oblečení nedostává vůbec dobře. Objednávejte Z104.

Zkuste i dvakrát dělaný bůček se sečuánským pepřem, paprikou a jarní cibulkou (Z153). Ani v něm samozřejmě nechybí česnek. Ideálním doprovodem je bílá rýže, stejně jako smažené tofu s bambusem, paprikou a čínskými houbami, které je tu opravdu skvělé (Z182). Pokud nemáte s tofu velké zkušenosti, tohle je ideální způsob, jak ho ochutnat.

Jde to z účtenek

Prostředí restaurace je jako v každé jiné „české číně“, včetně plastových ubrusů, jídlo z čínského lístku je ale zcela jiné. Dokonce na něm najdete i tzv. „hot pot“ neboli horký kotlík, který stojí na stole zpola plný „polévky“ a z druhé poloviny plný omáčky s již zmiňovaným chilli olejem. Hosté si objednají ingredience dle libosti - maso, zeleninu, tofu atd. - ty povaří v polévce a pak namáčejí do omáčky. Máte-li rádi fondue, zaujme vás i hot pot.

Obsluha je asijského, leč ne vždy čínského původu. Domluví se však česky, a když objednávám ta „pravá“ čínská jídla podle starých účtenek, nikdy to není problém.


Přečtěte si recenze na další restaurace:

Tahle kavárna už jméno nehledá

Chilli Point: Někdo to rád opravdu pálivé

ebf - tip - debata

Bistro Brixton Balls: Koule s koulema


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).