Menu Zavřít

Šedesátka není žádný věk

10. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Závěr přehlídky domácí produkce patří sektu

KL24

Prošli jsme - sic letecky, ale přece jenom – všechny vinařské oblasti v naší republice. Jistě by si každá z nich zasloužila obšírnějšího pohledu, ale…
Přesto přehled producentů není zdaleka úplný. Nejmasovější vinařská produkce se odehrává mimo zákonem deklarované vinařské regiony. Vůbec největší tuzemský „vinař“ sídlí ve Starém Plzenci. Protože jeho produkce stojí z největší části na sektech a šumivých nápojích, a protože tyto jsou nedílnou součástí oslav Vánoc, či spíše oslav vítání nového roku, a do třetice, protože ona západočeská společnost oslavila letos zaznamenáníhodné jubileum, nahlédl jsem do jejího sortimentu a zkusil tam nalézt to, co by zmíněným oslavám dodalo důstojnosti a noblesy.
Šedesát let je úctyhodný věk. Právě tolika se „dožila“ Bohemia, sekt, Českomoravská vinařská, a. s., Starý Plzenec. Nechci zde vynášet ani kritizovat její roli na našem vinařském pódiu, jen bych rád přiblížil milovníku vína – zejména šumivého vína – jeden z jejích sektů.
V široké řadě „bublinek“ si zaslouží zvláštní pozornosti. Už jenom proto, že je druhým nejstarším vínem toho druhu v domácí produkci a je zároveň nejstarším článkem sortimentní nabídky staroplzenecké společnosti. Již v roce svého vzniku, po krátkém hledání pravého produktu s ideálním jménem, který by oslovil tehdy ne příliš širokou poptávku po domácích sektech, přišel nápad. Připravit cuvée z nejlepších tuzemských vín ryzího charakteru a najít pro něj patřičný název. Tak nějak se patrně odvíjely úvahy, které vedly již v roce 1942 ke zrodu značky Château Radyně. Značky, která, přestože dnes šedesátiletá, hýří mladistvým elánem, živoucím duchem a na svůj věk nebývalým vzletem.
Jaké jsou vlastnosti, pro které si tato dáma v nejlepších letech udržela v portfoliu firmy jednu z nejsilnějších pozic? Důvodů je více. Jednak pro ni hovoří šedesátiletá nepřetržitá obliba klientské obce, jednak jsou to jedinečné, neopakovatelné vlastnosti, postavené na „české klasice“. A to již v surovině. Přísně selektovaný výběr hroznů, vnímavě připravovaná základní surovina, speciálně připravená z nejlepších odrůd domácích vín, po dva roky zrajících pod pečlivým dohledem sklepmistrů. Ryzlinky a veltlínské z jihomoravských sklepů jsou základem pro tento vpravdě „vlastenecký“ sekt. V nabídce vinoték a speciálních obchodů najdeme patrně lepší značky, jistě se dají objevit i sekty levnější. Radyně má ale mezi nimi nezastupitelnou pozici. A sice v maximálním zhodnocení domácích odrůd v nejvyšší možné jakosti, dále pak v přesném „trefení se“ do ideálního poměru mezi cenou, kvalitou a jedinečností.
Právě pro výše uvedené vlastnosti jsem mezi „bublajícími“ produkty české provenience vybral tento sekt coby průvodce oslav konce starého a příchodu nového roku.

  • Našli jste v článku chybu?