Menu Zavřít

SEDÍ NA KRAJI

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Jan Stráský

PRAHA – Poslední federální premiér Jan Stráský se vrátil do veřejné správy. Od 1. ledna je ředitelem úřadu Budějovického kraje. Ačkoliv není rodilý Jihočech – narodil se před šedesáti lety v Plzni – do Českých Budějovic to neměl daleko. Po odchodu z politiky bydlel většinu času v turistické chatě na Libínském sedle nad Prachaticemi. Stráský, místopředseda Klubu českých turistů, je uznávaným znalcem Šumavy (viz Chcípl tam pes, str. 30 až 31).

Stráský absolvoval obor filozofie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Karlovy univerzity a pracoval řadu let v bankovnictví. Naposledy – v letech 1990 až 1991 – jako náměstek generálního ředitele Komerční banky. Od roku 1991 do roku 1997 byl nepřetržitě ve vládních funkcích, mimo jiné jako předseda vlády ČSFR a místopředseda vlády ČR. Řídil ministerstva zahraničního obchodu, dopravy a zdravotnictví. V současné době je členem dozorčí rady FNM.

MMF24

Je podruhé ženatý, má dva syny a dceru, manželka pracuje v ČNB. Ani když jako ministr zdravotnictví varoval lidi před následky kouření, neodepřel si tuto vášeň. Je znám jako silný kuřák startek bez filtru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).