Menu Zavřít

Šéf CIA: Hrozba vojenského konfliktu s KLDR není bezprostřední

13. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Hrozba vojenského konfliktu mezi Spojenými státy a Severní Koreou není bezprostřední, přesto je větší než před deseti lety. Podle agentury AP se na tom dnes shodli ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo a poradce prezidenta USA pro národní bezpečnost generálporučík Herbert McMaster.

Oba činitelé dnes ujišťovali, že konfliktu se stále dá vyhnout. Zároveň ale podpořili tvrdě vyjadřovaný postoj amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle nich si USA a jejich spojenci již nemohou dovolit dál přehlížet severokorejský vývoj mezikontinentálních balistických raket schopných nést jadernou hlavici.

„Nejsme blíž k válce než před týdnem, ale jsme blíž k válce, než jsme byli před deseti lety,“ řekl McMaster a dodal, že Trumpova vláda je v případě potřeby připravena s KLDR se vojensky vypořádat. Zdůraznil však, že USA vedou rozhodné diplomatické úsilí prostřednictvím ministra zahraničí Rexe Tillersona. To je spojeno s novými finančními sankcemi, které mají odradit severokorejského vůdce Kim Čong-una od dalších provokací.


Zešílel Kim? Ani ne, ale přeskakuje Trumpovi

Lubomír Heger


Pompeo řekl, že dnes nic bezprostředně nehrozí. Podle něj mají Spojené státy „docela jasnou představu“ o záměrech Severní Koreje. Nic bližšího k tomu ale Pompeo neřekl. Sdělil jen, že Kim Čong-un je racionálně uvažující člověk, který je s to reagovat na „nepříznivé okolnosti“. Spojené státy se prý snaží přimět KLDR, aby pochopila, že Washington už nebude mít strategickou trpělivost, která by jí umožňovala pokračovat v rozvoji jejího zbrojního programu.

Americký šéf sboru náčelníků štábů Joseph Dunford je v současnosti na cestě po asijských zemích a setkat se má s nejvyššími představiteli Jižní Koreje, Japonska a Číny. Jednat s nimi má o možných vojenských opatřeních v případě, že selže diplomatický a ekonomický tlak na KLDR. „Všichni se snažíme vyjít z té situace bez války,“ dodal Dunford.

EBF24

Přečtěte si také:

Komentář: Jak nám svět drobet zvlčel

Kam dopadne příští atomovka? V posledních letech se scénáře mění

Možná to bouchne. Historie Projektu Manhattan, největšího vědeckého podniku všech dob

 Přípravy na první testovací výbuch


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).