Menu Zavřít

ŠÉF DRUHÉHO SVĚTA

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Nemusíte ho mít rádi, ale nemůžete jej neuznávat

Vypadá starší, než prozrazuje rodný list. V devětatřiceti letech ho mnozí považují za spolumajitele české ekonomiky. Nazývají jej nekorunovaným králem Telecomu, největším nepřítelem Václava Klause či hlavním ekonomickým poradcem čtyřkoalice a Hradu. Když se schází s náměstkem ministra financí, tak prý nejen vypíná mobilní telefon, ale raději z něj i vyndavá baterii. Zdeněk Bakala se tomu usmívá a kroutí hlavou. „S panem prezidentem se potkávám tak dvakrát do roka na společenských akcích. ODS jsem sice kritizoval, ale vždy jen za konkrétní akce, jako například kuponovou privatizaci. Až na poslední volby, jichž jsem se nezúčastnil kvůli pobytu v zahraničí, jsem ji volil. A politice nerozumím, tvrdí.

Opavský rodák v devatenácti letech odešel z tehdejšího socialistického Československa. Šest let poté promoval na University of California v oboru mikroekonomie. Nastoupil do oddělení Corporate Finance investiční banky Drexel Burnham Lambert v New Yorku. Na jaře roku 1990 přešel do Credit Suisse First Boston a poté se jako šéf její dceřiné firmy vrátil do České republiky.

V Praze se brzy stal známou osobností. Byl aktivní na burze i v médiích, podílel se na privatizaci nynější Škody Auto. Když v roce 1994 z C. S. First Boston odešel a inicioval založení Patria Finance, málokdo tušil, že bude ještě známější a úspěšnější. Zlé jazyky přitom tvrdí, že na vzniku firmy neměl hlavní zásluhu. „To je nesmysl. Byl rozhodujícím tahounem založení i rozvoje Patria Finance, říká bývalý broker z Brna. Když to říká on, bude to pravda, protože se o tomto muži ví, že se má s Bakalou hodně nerad.

Touhu po opuštění místa u zavedené instituce prý vyvolala změna v organizaci C. S. First Boston. „Většina podobných institucí je řízena čistě produktově. U nás fungovala regionální struktura, očekávalo se zdomácnění banky a my měli určitou autonomii. Po čase ale nastala změna a začalo fungovat schvalování v ústředí. A tam se třeba na emisi obligací za miliardu korun dívají jako na bezvýznamnou drobnost, což samozřejmě snižuje akceschopnost, říká Bakala.

V C. S. First Boston prý vzali jeho odchod jako věc, která je na denním pořádku. Koneckonců o rok později přišli o manažerský tým v Rusku, kde se generovaly mnohem větší zisky. Zdeněk Bakala si do nové firmy přivedl nejen dva spolupracovníky a možná i pár zákazníků, ale především muže, jenž mu pomohl sehnat peníze na podnikání – Hanse Jörgena Rudloffa. Známý finančník rovněž působil v Credit Suisse a po svém odchodu sestavil ve Švýcarsku skupinu investorů, kteří se stali akcionáři Patria Finance. Zahraniční podíl skončil na účtu banky BBL. Když její mateřskou instituci ovládla ING, sehnal Bakala nového investora, belgickou KBL. A tím vlastně vzniklo budoucí propojení na ČSOB, které mnohým nedává spát.

KBL, specializující se na privátní a investiční bankovnictví, je totiž sesterskou institucí komerční KBC, která ČSOB zprivatizovala. Těžko v tom nehledat spojitost, avšak lidé z Patria Finance ji striktně odmítají. Tvrdí, že mezi KBL a KBC panuje místo spolupráce nevraživost.

Také komunikace mezi Patria Finance a ČSOB podle některých zdrojů nefunguje ideálně.

Novou vlnu vášní vyvolalo převzetí aktiv a pasiv IPB ze strany právě ČSOB. Šlo o rychlý obchod, který Kavánkovu peněžnímu ústavu umožní průlom do retailové oblasti. Většina bankéřů a manažerů přitakává tvrzení ODS, že se tím formuje skupina se silným vlivem na hospodářství. „Ale zaplaťpánbu, že ji vede Bakala, a ne ti hoši, co to tu vedli předtím, dodávají jednohlasně.

EBF24

Muž, o němž je řeč, se při rozhovoru na toto téma nejprve usmívá a poté zvážní. „Příběh IPB není o střetu dvou finančních skupin, ale dvou světů. Ten první vyznává nestandardní postupy při poskytování úvěrů a propojení podnikání s politikou. Ten druhý průhlednost trhu a komerční podstatu podnikání. Já se hlásím k tomu druhému světu a naštěstí tak činí stále více lidí, včetně řady politiků, kteří už chtějí běžet na delší trať než ti před nimi. Nic jiného mě s těmito politiky nespojuje, tvrdí a dodává, že na akci IPB se nijak nepodílel. Tvrdí to i hlasy z centrální banky.

Patria Finance dnes dosahuje obratu zhruba 200 miliard korun. Spravuje aktiva v hodnotě okolo 17 miliard a zaměstnává 110 lidí. Někteří z nich se výrazně podíleli na aktivitách typu Dřevíčská výzva či diskusní platformě Sdružení Lípa, které se účastnila řada manažerů a politiků a jíž poskytla Patria zázemí. Základními činnostmi firmy jsou obchodování s cennými papíry, finanční poradenství a portfolio management. Podílí se na správě fondu Argus (je například investorem v TV3), je akcionářem hlavního majitele Karlovarské Becherovky. Do listopadu chce naplno rozjet již částečně fungující projekt Patria On Line – internetový obchodní servis spojený s retailovým makléřstvím přes internet. „V zahraničí představuje hodnota takových internetových firem šestnáctinásobek jejich tržeb, usmívá se milovník cestování a kulinářských specialit Bakala. Do politiky se prý nepohrne. Namísto toho bude zvažovat expanzi Patria Finance do zahraničí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).