Menu Zavřít

Šéf kontroverzní konzultantské firmy Cambridge Analytica odstoupil z funkce

12. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Alexander Tayler, úřadující šéf britské konzultantské společnosti Cambridge Analytica, která se nepovoleným způsobem dostala k soukromým datům 87 milionů uživatelů facebooku, odstoupil z funkce. Cambridge Analytica je terčem rozsáhlého skandálu, neboť údaje, které od uživatelů facebooku získala, pak využila k podpoře volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa.

„Představenstvo dnes oznámilo, že Alexandr Tayler odstoupil z funkce výkonného generálního ředitele společnosti Cambridge Analytica,“ uvedla společnost. Tayler se podle ní vrátí na svou předchozí pozici ve firmě. „Rádi bychom poděkovali panu Taylerovi za jeho službu v tomto pro společnost náročném období,“ dodala Cambridge Analytica, která má své kanceláře v Londýně, New Yorku a Washingtonu.

Jméno nového úřadujícího šéfa společnost nezveřejnila, list The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje uvedl, že půjde o Juliana Wheatlanda z britské pobočky firmy.


Druhý den grilování: Zuckerberg přiznal, že se sám stal obětí akcí Cambridge Analytica

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg


Tayler společnost vedl poté, co Cambridge Analytica kvůli skandálu zbavila v březnu funkce svého tehdejšího generálního ředitele Alexandera Nixe. Tayler se údajně v takto vysoké funkci ve firmě „necítil“. Například během úterního konferenčního hovoru s kolegy si jim postěžoval, že pokaždé „zčervenal“, když se objevil v záběru kamery, napsal The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje z Taylerova okolí.

Aféra citelně zasáhla zejména společnost Facebook, která stejnojmennou sociální síť provozuje. Ta se už za kauzu omluvila a přislíbila zavést taková opatření, která dalšímu zneužívání dat zabrání.

Podle nahrávek pořízených britskou stanicí Channel 4 se společnost Cambridge Analytica tajně účastnila volebních kampaní po celém světě, mimo jiné i v České republice. Tehdejší šéf firmy Alexander Nix na záznamech pořízených skrytou kamerou řekl, že mateřská společnost Strategic Communication Laboratories pracovala na více než 200 volbách včetně Česka, Nigérie, Keni, Indie nebo Argentiny.

CIF24

Čtěte dále:

Facebook žehlí skandál. Usnadní správu údajů o uživateli

Grilování Zuckerberga. Šéf Facebooku bude vypovídat v Kongresu

Jourová pošle Facebooku dopis. Chce vysvětlit, jak se skandál dotkne Evropanů

Akcie Facebooku padají. Za týden klesly nejvíce od července 2012

Kontroverzní Cambridge Analytica působila ve volební kampani i v Česku

Facebookem zmítá aféra s dezinformacemi, šéf bezpečnosti odchází

Trump i brexit. Úspěšnou kampaň vedla umělá inteligence

Zuckerberg přiznal chyby. Slíbil nápravu a lepší ochranu dat uživatelů

Trumpova tajná zbraň. Ví o vás i to, co možná sami ani netušíte

Donald Trump


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).