Menu Zavřít

Šéf NATO: Nízké výdaje na obranu ohrožují pevnost aliance

13. 3. 2017
Autor: ČTK

Pro udržení pevného transatlantického svazku je třeba, aby členové Severoatlantické aliance zvýšili své výdaje na obranu. Prohlásil to dnes generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při zveřejnění výroční zprávy aliance za rok 2016. Ke zvýšení vojenských rozpočtů vyzval nedávno spojence i nový americký prezident Donald Trump.

„V roce 2016 pouze pět spojenců překročilo u vojenských rozpočtů hranici dvou procent HDP. V roce 2017 tak musíme zdvojnásobit úsilí. Bude to nezbytné, aby transatlantický svazek zůstal pevný,“ řekl Stoltenberg. Před novináři v bruselském sídle NATO zdůraznil, že podílení se na nákladech aliance stále není spravedlivé.

Trump, jehož země zajišťuje 68 procent rozpočtu aliance 28 zemí, opakovaně a důrazně vyzval evropské členy, aby přispívali výrazněji. Zdůrazňuje přitom závazek všech spojenců, že jejich rozpočet na armádu bude představovat nejméně dvě procenta jejich HDP.

CIF24

Tento požadavek vytyčený vrcholnými představiteli zemí NATO v roce 2014 plní podle předběžných čísel za rok 2016 zatím kromě Spojených států (3,36 procenta HDP) jen Británie (2,17), Polsko (2,01), Estonsko (2,18) a Řecko (2,36 procent HDP).

Čtěte dále:

První kontakt s NATO od anexe Krymu. Rusové volali generálu Pavlovi

Německo myslí na obranu už od záboru Krymu. Chce zvýšit výdaje

2 procenta HDP na obranu se nemusí splnit, tvrdí šéf německé diplomacie

NATO je institucí studené války, tvrdí šéf ruské diplomacie Lavrov

Pence: Spojenci z NATO musí pro společnou obranu dělat víc

Zvyšte obranné výdaje, jinak utlumíme závazky, hrozil Mattis v NATO

Trump má výjimečně pravdu: NATO nedokáže ochránit Pobaltí


  • Našli jste v článku chybu?