Menu Zavřít

Šéf petrolejářů: Pumpař je malý pán, cenu tvoří globální politika

24. 2. 2015
Autor: Petrol.cz

Všiml si toho snad každý z nás. Čerpací stanice pomalu reagují na dlouhodobý pokles cen ropy ale sotva jde ropa nepatrně nahoru, jde jim to velmi rychle. Kde je příčina? Předseda představenstva SČS - Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček v rozhovoru tvrdí, že cenové impulsy leží mimo naší republiku.

E15.cz: Nechoďme daleko, poslední taková cenová houpačka se právě odehrává. Je za ní opravdu jen cena ropy?

Určitě, ne. Nemůžeme porovnávat ceny pohonných hmot (PHM) s cenami ropy. Ceny PHM se v České republice se odvíjejí od ceny konečných produktů - nafty a benzinu - na mezinárodním trhu, nikoli od ceny ropy. Faktem je, že ropa je indikátorem, protože pokud se pohne ropa, tak v mírném časovém závěsu za ní se pohnou i produkty. Ani cenový pohyb produktu v Rotterdamu však ještě neznamená jasny impuls, protože produkty jsou kotovány v dolarech, zatím co my jsme korunová země. Dolar přitom pro nás zdražil za poslední rok o čtyři koruny, tedy o 20 procent!

E15.cz: A jak to tedy chodí u samotných pump?

Nákupní ceny na čerpačkách se nejčastěji počítají podle vzorce, do kterého vstupuje průměrná cena v Rotterdamu v týdnu předcházejícímu nákupu. To působí zpožděni proti aktuálnímu vývoji při poklesu i růstu cen. Dlouhodobý průměr rozdílu mezi cenou naloženo v cisterne v rafinerii a totem čerpací stanice jsou dvě koruny.

Čerpací stanice se chovají stejně jako jakýkoli jiný obchodník. Zlevňují a zdražují nejen podle toho, za kolik nakupují, ale také podle toho, jaké jsou konkurenční podmínky.

E15.cz: To by ale znamenalo jen minimální rozdíly cen u samotných benzinek, takže hraje roli marže?

V tuzemsku existuje řada pump držících se trvale a vysoko nad průměrem, typicky dálniční pumpy, a řada pump diskontních, zejména u hypermarketů. Průměrná cena byla a částečně stále je ovlivňována i prodejem nezdaněného zboží. Také to znamená, že v průběhu roku může být výše popsaná marže čtvrtinová nebo dvojnásobná.

E15.cz: Takže si nemyslíte, že pumpaři cenový pohyb u nakupovaných produktů úmyslně využívají?

Čerpací stanice se chovají stejně jako jakýkoli jiný obchodník. Zlevňují a zdražují nejen podle toho, za kolik nakupují, ale také podle toho, jaké jsou konkurenční podmínky na trhu. Obecně mohu říci, že není pravdou, že by se zlevňováním otálely vice, než se zdražováním. Ačkoli v minulosti jsme zažili několik období, kdy se prodejní ceny držely poměrně vysoko. Jedním z takových období byl i konec loňského roku. Vidět to bylo i na cenových rozdílech - nejlevnější a nejdražší stanice dělilo téměř 10 korun. Souhlasím, že to je skutečně extremní situace. Pro ilustraci posledního cenového vývoje, podle CCS začala růst průměrná cena v ČR 9. února Přitom nákupy čerpacích stanic začaly růst již od 27. ledna.

Jaký tedy předpokládáte vývoj cen ropy a PHM v letošním 1. pololetí a v celém roce?

Z předchozího je zřejmé, že hlavni cenové impulsy leží vně ČR. Na cenu má primárně vliv globální politický vývoj, nyní konkrétně situace Rusko versus Ukrajina a Islámský stát. Pokud můžeme věřit analýzám v mediích, stala se ropa nástrojem ekonomického tlaku na Rusko, což jistě nikdo před rokem nepředpokládal. A obávám se, že nikdo netuší, jak dlouho tato hra bude pokračovat.

Takže ceny se nedají odhadnout?

Jiné analýzy říkají, mně osobně se zdají pravděpodobnější, že za snížením ceny ropy je snaha vytlačit z trhu firmy, které ve velkém začaly těžit ropu alternativními metodami (ropné pisky). Podle IEA se totiž taková těžba vyplácí pouze při cenách ropy kolem 80 až 90 USD. Byla-li by toto příčina nízkých cen, pak by mela jit cena ropy významněji nahoru ve velmi dohledné době. Mam-li si tipovat, pak se obávám, že v létě budeme na stejných cenách, jako loni. Je třeba také podotknout, ze cena produktu přepočteného na CZK, tedy ovlivněného kursem CZK/USD, stale tvoří společně se všemi maržemi, prodejními a logistickými náklady zhruba polovinu ceny, druhou polovinu tvoří daně.


Čtěte také:

MMF24

Česko má pátý nejlevnější benzin v Evropě, cena spadla pod 32 korun

Analytik: benzin ještě může zlevnit, pumpaři mají vysoké marže


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).