Menu Zavřít

Šéf pošty Knap: Na zvýšení platů pošťáků o desetinu je potřeba 1,2 miliardy

30. 10. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Na zvažované zvýšení platů na České poště o deset procent bude podnik potřebovat dodatečných 1,2 miliardy korun. Po jednání dozorčí rady pošty s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) to uvedl generální ředitel podniku Roman Knap.

V roce 2017 byla průměrná mzda na poště 23 895 korun, což bylo zhruba o 5000 korun méně než celorepublikový průměr. Za poslední tři roky tarifní mzdy pošťáků vzrostly v průměru o 15 procent.

Hamáček chce podle dřívějšího vyjádření zlepšit situaci na České poště, která podle něj není konkurenceschopná. Chce proto zvýšit úhradu státu za tzv. univerzální službu z 500 milionů na 1,5 až dvě miliardy korun.


Jak poslat balík? Díky široké nabídce služeb nemusíte vyjít z bytu

 Balík


„Česká pošta má hotovou strategii na další období, kterou předložíme ministerstvu vnitra. Je to materiál, za kterým si stojím a který ukazuje směr, jakým se musíme vydat, abychom Českou poštu zachránili. V první řadě jsme se zaměřili na úspory uvnitř firmy. Jen v roce 2018 jsme ušetřili téměř 220 milionů korun, a to zejména redukcí pracovních míst na centrále a snížením osobních nákladů. Ovšem nemůžeme šetřit na pracovnících v provozu,“ uvedl Knap.


Čtěte: Hamáček chce České poště ztrojnásobit příspěvek z rozpočtu. Dostávala by 1,5 miliardy

 Noví partneři. Z více než tří tisíc poboček České pošty jich 129 provozují franšízoví partneři podniku. Pošta nabízí do nájmu i další poštovny.


Podle Hamáčka dostal Knap jasné zadání změnit fungování podniku tak, aby se přestal řítit do propasti a stal se stabilní, prosperující společností. „Pokud bychom nezatáhli za záchrannou brzdu včas, s největší pravděpodobností by v horizontu několika let Česká pošta už v dnešní podobě neexistovala. Proto jsem se zúčastnil dnešního jednání dozorčí rady, kde jsme probírali financování České pošty. To je alfa a omega fungování celé firmy,“ uvedl ministr.

Rozhodující je podle předsedy dozorčí rady Karla Kratiny provozní výkon České pošty. „Česká pošta v minulosti sice generovala účetní zisk, avšak díky prodeji majetku a částečné kompenzaci univerzální služby. Reálně je několik let ve ztrátě. Dozorčí rada s vedením České pošty průběžně diskutuje konkrétní kroky, jak tento stav napravit s cílem postupně zvýšit ekonomickou sílu pošty,“ dodal předseda dozorčí rady Karel Kratina.

EBF24

Česká pošta provozuje 3200 poboček. Loni vykázala zisk 110 milionů korun.

Přečtěte si také:

Česká pošta má nového ředitele. Metnar od něj požaduje novou strategii

Podplácelo se na poště? Obžalobě čelí dva lidé a firma

Česká pošta dostane od státu 800 milionů, půjdou i na platy

Stát dá 800 milionů České poště, smaže její ztráty z minulých let

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).