Menu Zavřít

Šéf Rosněfti odmítá dohodu s OPEC

11. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Šéf ruského ropného gigantu Rosněfť Igor Sečin odmítl, že by společnost omezila těžbu ropy v rámci možné dohody s ropným kartelem OPEC, který zahrnuje největší producenty v čele se Saudskou Arábií.

„Proč bychom to měli dělat,“ odpověděl Sečin na dotaz agentury Reuters v Instanbulu, zda by společnost omezila svou těžbu. Sečin je znám tím, že nemá OEPC v oblibě. Jeho komentář tak jen zdůrazňuje, jak složité bude pro Rusko zmrazit nebo dokonce snížit těžbu strategické suroviny v rámci možné dohody s OPEC.

K dohodě je ovšem nakloněný ruský prezident Vladimir Putin, který v pondělí prohlásil, že Rusko je připraveno se připojit k návrhu OEPC na omezení těžby. Sečin naopak na začátku týdne uvedl, že Rosněfť plánuje zvýšit svou produkci.

Podle Sečina je pochybné, že země jako Irán, Saudská Arábie a Venezuela by snížila svou těžbu. „Zkuste si samy položit otázku: skutečně Irán, Saudská Arábie nebo Venezuela sníží svou produkci“.

Těžba zemí OPEC dosáhne v září zřejmě rekordu v nedávné historii, protože Irák zvýšil své exporty a Libye opět otevřela své hlavní ropné terminály.


O situaci na trhu s ropou čtěte více:

OPEC se dohodl na snížení těžby. Cena ropy ale klesá

ebf - tip - debata

Americká ropa se přehoupla přes 50 dolarů. Poprvé od června

Ceny ropy po ruském závazku k omezení těžby rostou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).