Menu Zavřít

ŠÉF VÍTÁ VYŠETŘOVÁNÍ

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

OM Gruppen

STOCKHOLM (FT) – Švédské úřady začaly prošetřovat, zda šéf společnosti OM Gruppen Olof Stenhammar, usilující o „nepřátelské převzetí Londýnské burzy cenných papírů, neposkytl úplatek činovníkům Mezinárodního olympijského výboru.

Mělo se tak stát v době, kdy Stenhammar vedl rozsáhlou kampaň za to, aby se letní olympijské hry roku 2004 konaly ve Stockholmu. Britský list Financial Times napsal, že státní zástupce dal pokyn k prošetření na základě zpráv ze švédských médií. Ta se tážou, kam se podělo padesát tisíc dolarů převedených ze soukromého Stenhammarova konta na jistou osobu. Od ní měly peníze putovat do švýcarského Lausanne, kde sídlí Mezinárodní olympijský výbor.

Stenhammar obvinění tisku příkře odmítl. Sdělil, že peníze byly určeny na rodinnou dovolenou v Nepálu. Poté, co Mezinárodní olympijský výbor rozhodl o uspořádání her v Aténách, ale rodina tento cestovatelský plán zrušila.

EBF24

Úřady před časem prošetřovaly stejné obvinění vznesené na adresu švédského olympijského výboru. Státní zástupce letos na jaře dospěl k závěru, že nebylo opodstatněné. „Vítám nové vyšetřování, neboť v něm vidím příležitost, jak skoncovat s veškerými spekulacemi, které se už delší dobu neustále vynořují, prohlásil Stenhammar.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).