Menu Zavřít

ŠÉF ZŮSTÁVÁ

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Telefónica

LONDÝN, MADRID (Reuters) – Vedení španělského telekomunikačního kolosu Telefónica zůstává i po minulém týdnu beze změny. Šéf společnosti Juan Villalonga, který popudil podle listu Wall Street

Journal Europe představenstvo údajným kšeftováním s akciemi, zůstává ve funkci. Top manažeři koncernu, kteří projednávali obvinění na středeční schůzi, vyslechli Villalongovu řeč, s níž se chce obhajovat před španělským burzovním dozorem, a k razantnímu řezu nesáhli. Analytici přesto upozorňují, že pověst podniku utrpěla citelný šrám.

Očekávání, že by Villalonga padl, Wall Street Journal Europe dopředu mírnil. Upozornil totiž, že vedení nehodlá vyzvat Villalongu k rezignaci, a šéfův dobrovolný odchod označil za nepravděpodobný.

Představenstvo potvrdilo, že Telefónica míní pokračovat ve sjednaných transakcích, firmu čeká převzetí Endemolu a Lycosu a navýšení podílů v latinskoamerických dcerách.

ebf - tip - debata

Podezření, že se Villalonga obohacoval obchodováním s cennými papíry na burze, prosáklo na veřejnost už v předposledním červnovém týdnu. Villalongův velký přímluvce a spolužák, premiér José María Aznar, začal dávat od svého chráněnce ruce pryč. Tisk uvádí, že důvodem jsou předkupní práva na akcie, kterými šéf Telefóniky a její manažeři disponují. Kabinet v Madridu před několika týdny v poslední chvíli zmařil plán Telefóniky fúzovat s nizozemskou KPN. Tisk si také všiml rychlosti, s níž zahájil španělský burzovní dohled na Aznarův pokyn Villalongovo vyšetřování.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).