Menu Zavřít

Šéfem plukovník Schwarz

1. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Na postu nahradil Jiřího Langa, jenž úřad dočasně řídil

Nového ředitele české civilní rozvědky plukovníka Iva Schwarze uvedl minulou středu do funkce premiér Mirek Topolánek s ministrem vnitra Ivanem Langrem v sídle Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Schwarz na postu nahradil Jiřího Langa, jenž úřad dočasně řídil od loňského odvolání Karla Randáka. Lang zůstává v čele civilní kontrarozvědky čili Bezpečnostní informační služby (BIS).
Předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS a šéf bezpečnostní komise ČSSD Jeroným Tejc ČTK řekl, že koalice Schwarzovo jmenování s opozicí nekonzultovala. K odbornosti ředitele se nechtěl vyjadřovat, neboť jej nezná, takže chce vyčkat, jak se osvědčí. Tejc si však myslí, že by bylo lepší, kdyby o obsazování podobně významných míst vláda s opozicí hovořila. Věc na něj prý působí dojmem, že kabinet završuje „čistku“ v bezpečnostních složkách.
Schwarz se narodil v roce 1964. Vystudoval Vysokou školu strojní a elektrotechnickou v Plzni a Policejní akademii. Náměstkem ředitele ÚZSI byl od roku 2003. Dle informací ČTK se věnoval především kontaktům se zahraničními službami, takzvané „zpravodajské diplomacii“. Měl zásluhu i na nedávném zveřejňování historických dokumentů o komunistické špionáži.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).