Menu Zavřít

Šéfka francouzské restaurace i zakladatel největší realitky: český byznys míří do europarlamentu

2. 3. 2019
Autor: ČTK/AP

Strany před nadcházejícími eurovolbami vsadily vedle kariérních politiků na kandidáty s podnikatelskou zkušeností. Asi nejdále šel očekávaný vítěz voleb, hnutí ANO Andreje Babiše, které podle zjištění týdeníku Euro ulovilo zakladatele největší realitní kanceláře v zemi – M&M Reality Milana Zavadila.

„V byznysu jsem toho udělal hodně a je na čase zkusit zúročit věci, které jsem se naučil, pokud o to bude zájem,“ říká Zavadil. Letos 44letý byznysmen je už také členem ANO. K hnutí se dostal díky známosti s primátorem Pardubic Martinem Charvátem a pardubickým poslancem strany Martinem Kolovratníkem. Zavadil zkoušel kandidovat už na podzim v komunálních volbách v obci Spojil, kde bydlí, jenže za hnutí Spojil Sobě do zastupitelstva nepronikl.

Jaké místo bude mít na kandidátce ANO pro eurovolby, není zatím jasné. Volební sněm hnutí určil namísto pořadí kandidátů jen lídra, kterým se stala europoslankyně Dita Charanzová.

Kariéra Milana Zavadila je spjatá zejména s firmou M&M Reality, kterou v roce 2005 spoluzakládal. Po zhruba deseti letech podnik se společníkem Miroslavem Jonášem prodali kolegovi z oboru Petru Morcinkovi, mimochodem pozdějšímu volebnímu manažerovi hnutí ANO. Zavadil poté v roce 2016 vstoupil do společnosti vydávající realitní časopis Realcity a vlastnící stejnojmenný realitní web. „Dostali jsme to z červených čísel do černých a prodali společnosti Vltava Labe Media,“ vzpomíná. Dnes má podíl ve firmě LED Performance, která staví světelné panely. „Dělám už jen věci, které mě baví. Tady si třeba občas vezmu montérky a nosím bedny, montuji panely,“ říká po úspěšném exitu ze dvou firem.

Do europarlamentu míří s programem zaměřeným na podporu mládeže, ať už jde o začínající podnikatele, nebo studentské pobyty. „Já sám jsem absolvoval studijní pobyt v USA na vysoké škole a těžím z toho dodnes,“ popisuje.

Je pravděpodobné, že pokud by se Zavadil do europarlamentu nedostal, ponechá si ho hnutí ANO v záloze. Například pro příští sněmovní volby. „Asi by mě to lákalo, ale žádné rozhodnutí jsem v tomto směru neudělal. Soustředím se nyní jen na eurovolby,“ říká.

Eurofavorité

Hnutí ANO přišlo před volbami o lídra, jímž byl končící místopředseda europarlamentu Pavel Telička. Spolu s dalším europoslancem za ANO Petrem Ježkem založili hnutí Hlas kvůli nesouhlasu se zahraniční politikou hnutí. „Nechci hodnotit pana Teličku. Ale obecně jsem toho názoru, že pokud s věcmi nejsem spokojen, čestně odejdu a dám šanci někomu dalšímu,“ prosazuje Zavadil názor, že se nespokojený europoslanec měl vzdát mandátu.


Přečtěte si:

Evropský projekt čelí největšímu ohrožení od války, říká kandidát na šéfa komise Weber

 Evropskou lidovou stranu povede do europarlamentních voleb Manfred Weber


Teličkův Hlas je nyní v úplně opačné pozici než favorit voleb, hnutí ANO. To by po květnových volbách mohlo v novém europarlamentu získat až osm křesel. Plyne to z prvních odhadů výsledků, které novinářům nabídl samotný europarlament. Z Česka by v novém EP podle této projekce zasedli také čtyři zástupci ODS, po třech mandátech by měli získat Piráti a ČSSD, dva by připadly KSČM. Do europarlamentu by se měl dostat také jeden zástupce SPD. Bez europoslaneckého mandátu by naopak zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL, tedy strany, které jsou nyní členy nejsilnější lidovecké frakce.

Hnutí ANO má k podnikatelům tradičně blízko. V minulosti se do jeho řad přidal třeba šéf společnosti Juta Jiří Hlavatý, který zaujal pozoruhodnou parlamentní rošádou: nejdřív byl senátorem, jenže se dostal do sněmovny, a protože poslancem ve skutečnosti být nechtěl, pokusil se znovu dostat do Senátu, což se mu ovšem nepodařilo. Ke kandidatuře do sněmovny přemlouvá Andrej Babiš dlouhodobě i Františka Piškanina, podporovatele hnutí a zakladatele logistické firmy Hopi.

Muž od Fajmona

Ale zpátky k adeptům o post europoslanců. Za ODS bude ze čtvrtého místa usilovat o křeslo v europarlamentu Ondřej Krutílek, jednatel společnosti B&P Research. Firma se specializuje na poradenství, připravuje strategie pro projekty a žádosti o evropské dotace nebo administruje veřejné zakázky. Společně s ním je jednatelem firmy ještě Hynek Fajmon, který seděl v europarlamentu za ODS v letech 2004 až 2014. „Chci se věnovat podpoře takové EU, která bude rozšiřovat paletu možností pro české občany, obce a firmy a nerezignuje na rozumnou ochranu životního prostředí,“ říká kandidát ODS.

Co se týká životního prostředí, hodlá se zaměřit zejména na boj se suchem, respektive podporu aktivit na zadržování vody v krajině, což je podle něj role zejména malých a středních zemědělců. Chce se věnovat rovněž změně směrnice o liberalizaci služeb a vysílání pracovníků do zahraničí, což je fenomén trápící české dopravce, kteří musejí řidičům kamionů dorovnávat výplatu do výše minimální mzdy země, kterou právě projíždějí.

ODS je společně s hnutím ANO favoritem eurovoleb. Zatímco Zavadil opatrně odhaduje, že ANO vyhraje, Krutílek věří, že jeho strana si výrazně polepší. „Počítám s tím, že ODS počet svých europoslanců minimálně zdvojnásobí,“ řekl týdeníku Euro. Strana má dosud v Bruselu dva zástupce - Jana Zahradila a Evžena Tošenovského. Oba kandidují znovu jako jednička a dvojka kandidátní listiny.


Pirátské strany podepsaly program pro eurovolby. Zaměří se na autorská práva a digitální agendu

Staronový šéf Pirátů Ivan Bartoš


Z kandidátů občanských demokratů není Krutílek jediným, kdo má svůj vlastní byznys. I když v případě Evy Decroix by se mělo hovořit spíše o zálibě. Praxí právnička vystudovaná ve Francii je totiž zároveň majitelkou vysoce hodnocené francouzské restaurace Bistrot de Papa v obci Horní Dubenky na Vysočině, kterou provozuje spolu se svým mužem – kuchařem a cukrářem Rémi Decroixem.

Do kategorie „nadšení a byznys“ spadá ještě jedna důležitá persona. Na osmém místě společné kandidátky ji mají TOP 09 a STAN. Jeho firma se jmenuje stejně jako on a má v popisu práce například silniční nákladní přepravu nebo manipulaci s těžkými a rozměrnými břemeny. Dost napínání, je to legendární inženýr Pavel Pavel, který před 32 lety rozhýbal na Velikonočním ostrově sochy a účastnil se expedice se slavným mořeplavcem Thorem Heyerdalem. Jeho TOP 09 by teď také potřebovala trochu rozhýbat, protože se hraje o mnohé. Jednak o udržení obou stran v první lize a také o obnovenou společnou budoucnost. Jak řekl lídr kandidátky a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, pokud bude projekt úspěšný, obě strany budou jednat o spolupráci v krajských volbách, které se konají příští rok.

Svého „byznysmena“ mají i Piráti. Dosud neznámého lídra kandidátky Marcela Kolaju lze najít coby společníka v brněnské IT firmě soLNet.

Tajnůstkáři a pohořelci

V nastávajících eurovolbách může navíc dojít na jedno překvapení. Mediální magnát a miliardář Jaromír Soukup ohlásil vznik sdružení List Jaromíra Soukupa. Dosud přímo neřekl, jestli se s ním chce eurovoleb zúčastnit, ale načasování by tomu odpovídalo. Kandidátku SPD povede bývalý ministr zdravotnictví Ivan David.

Stejně tak je ve hře obnovená ODA miliardáře Pavla Sehnala. Zastánce přijetí eura a evropské integrace se již zkoušel prosadit do Poslanecké sněmovny v roce 2017, ale zaznamenal neúspěch stejně jako v komunálních volbách o rok později, kdy byl lídrem sdružení ODA - Krásná Praha. Jak bude vypadat kandidátka ODA do eurovoleb, by mělo být jasné v tomto týdnu. Podle informací týdeníku Euro na ní ale jméno podnikatele Sehnala figurovat nebude.

KL24

Ze Sehnalových opakovaných neúspěchů stejně jako z příběhů jeho souputníků Dalibora Dědka či Jiřího Hlavatého je zřejmé, že podnikatelům to v politice nejde zdaleka tak, jak by sami chtěli. Koneckonců ani Soukup nemá v průzkumech dobré vyhlídky. A kdo si ještě vybaví příběh Víta Bárty, může si do kolonky neúspěšných byznysmenů-politiků rovnou připsat další čárku. Jediným opravdu prosperujícím podnikatelem v politice tak zůstává premiér Andrej Babiš. Pragmaticky vzato, norma je naplněna vrchovatě.

Dále čtěte:

Piráty do eurovoleb povede softwarový specialista Kolaja. V primárkách porazil poslance Peksu

Evropské socialisty povede do voleb Nizozemec Timmermans

Jan Zahradil bude kandidovat na post šéfa Evropské komise

Osvědčený kádr: komunisty do evropských voleb povede Konečná

TOP 09 povede do eurovoleb Pospíšil. Prioritou bude bezpečnost a životní prostředí

Číňané opouštějí Soukupa, nelíbí se jim jeho politické ambice

  • Našli jste v článku chybu?