Menu Zavřít

Šéfovat Cermatu chce pět lidí

20. 9. 2016
Autor: čtk

Stát se ředitelem Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) má zájem pět lidí. Ministerstvo školství šéfa organizace, která je odpovědná za koncepci, přípravu a vyhodnocení státních maturit a také připravovaných jednotných přijímacích zkoušek na střední školy, vybere v jednokolovém řízení. Členy komise nehodlá předem zveřejnit.

„Do výběrového řízení přišlo pět obálek, jejich otevírání dosud neproběhlo, výběrové řízení bude jednokolové, ale zatím není stanoven termín ani jmenována komise. Členy komise předem nezveřejňujeme,“ odpovědělo serveru Euro.cz na dotaz k tendru tiskové oddělení ministerstva školství. Příjem přihlášek úřad uzavřel 15. září.

Nový ředitel to na svém postu rozhodně nebude mít lehké, kvůli Cermatu vede část odborné veřejnosti dlouhodobý spor o profesionalitě práce této organizace, včetně odbornosti ředitelů. Testy k maturitám a přijímacím zkouškám totiž zásadně ovlivňují obsah a zaměření vzdělávání na základních a středních školách.

Poslední dva ředitelé Cermatu, Pavel Zelený a jeho dřívější spolupracovník a nynější ředitel Jiří Zíka, dosud nedokázali zvýšit nízký kredit, který organizace u odborné, ale i části laické veřejnosti má.


Připomeňte si o současné koncepci: Státní maturita napoprvé


Společná část maturitní zkoušky byla připravována průběžně od roku 1995. Zavedena do systému byla po několikanásobné změně koncepce i politického zadání v roce 2011. „Odhaduje se, že na přípravu koncepce byla vynaložena více než miliarda korun,“ uvádí organizace EDUin, o. p. s.

EBF24

V současnosti je povinnou (společnou) součástí státní maturity zkouška z českého jazyka a zkouška z matematiky nebo z cizího jazyka, který je na škole vyučován. Mezi matematikou a cizím jazykem si může maturant vybrat.

Státní maturita je dlouhodobě kritizována pro svou nákladnost, organizační nedokonalost, chybovost i obsahové zaměření testů a utajování informací. Její současný koncept vznikl za působnosti Pavla Zeleného, podílel se na něm i Zíka.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).