Menu Zavřít

Šéfovské exity

21. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Roku 2009 se nedočkalo trio ředitelů českých MBA škol

Trojice institucí, které v České republice poskytují vzdělání Master of Business Administration (MBA), změnila před koncem minulého roku ředitele. Důvody jsou rozmanité, podívejme se na ně.

CMC: Revoluce u kormidla Vedení CMC Čelákovice Graduate School of Business prochází změnami. Ve funkci skončil prezident Filip Hrnčíř. „Budu pokračovat v kariéře manažera, těším se na další výzvy, které přijdou,“ uvedl ke svému odchodu. „Potvrzuji, že Filip Hrnčíř ukončil pracovní poměr v CMC k 31. prosinci 2008 dohodou,“ sdělila Irena Wagnerová, členka správní rady a vedoucí odborného týmu. Funkce prezidenta CMC byla zrušena, skončila i děkanka. Aktivity byly rozděleny mezi nové členy správní rady. Výkonným ředitelem se stal Tomáš Janča.
Odcházející Hrnčíř říká: „Provedl jsem zeštíhlení CMC ze 62 na 46 pracovníků a snížení mzdových nákladů o padesát procent. Ani to nestačilo k překonání problémů s likviditou. Ty vznikly zejména z důvodu naakumulované ztráty ve výši 112 milionů korun v období 1991 až 2004. Od roku 2005 je CMC v černých číslech. Byli jsme nuceni najít strategického partnera, který by měl zájem o kvalitní brand CMC, ale i o know-how. Tím je společnost DC Vision.“
Subjekty podepsaly dohodu loni v září. „Důvodem změn je především to, že partneři DC Vision poskytli půjčku na realizaci nového plánu rozvoje a chceme mít kontrolu nad celým procesem prostřednictvím vlastního týmu,“ vysvětlil týdeníku EURO Libor Witassek, managing partner DC Vision. Čelákovice loni postihl odchod EMBA programu Thunderbird, v říjnu byla zpožděna i kohorta wMBA DePaul, která však již řádně běží. Aktuálně se jedná o obnovení exekutivního Thunderbirdu a zavedení „velmi prestižního evropského MBA“.

ISBM: Odchod před startem K 31. prosinci opustil křeslo též Daniel Spálenka ze vznikající International School of Business and Management (ISBM). Zasedl totiž v akademickém senátu Fakulty podnikohospodářské VŠE, pod níž škola spadá a ocitl by se ve střetu zájmů. „Z tohoto důvodu vidím etickou neslučitelnost být ředitelem ISBM a současně senátorem,“ řekl ke své rezignaci. Informaci potvrdil děkan Jaromír Veber. Ztráta je to zřejmě citelná, neboť energický Spálenka celý MBA program, který má začít na jaře, rozjížděl. Kdo jej zastoupí? V kuloárech VŠE se mluví o Stanislavu Hášovi z Wood & Co. Do 15. února má škola odstranit připomínky k nedávno získané akreditaci FIBAA; někteří oslovení tutoři z firem se již nechali slyšet, že očekávali přeci jen honosněji připravený program. Dle děkana Vebera může dojít k opožděnému startu o pár měsíců i kvůli výstavbě nových prostor ISBM.

EBF24

Open: Pod slovenskou taktovkou Před koncem roku se s Open Management Int. (OMI) rozloučil obchodní ředitel Petr Hampl, jenž na český trh uváděl MBA produkty distanční Open University. „Místního managementu už nebude zapotřebí. V Praze jsou nadále výkonní zaměstnanci, manažerské pravomoci vykonává regionální centrála. Čeští manažeři udělali, k čemu byli najati a nastoupili jako žoldnéři do jiných organizací,“ sdělil konzultant, který spolupracuje s firmami Software602 a Symphera. Už dříve skončila i výkonná ředitelka Slávka Hametová. „Ano, oba jmenovaní kolegové ukončili pracovní poměr. Důvodem byla neuspokojivá výkonnost OMI CZ, která vyústila do celkové restrukturalizace společnosti,“ sdělil týdeníku EURO Miroslav Kucka, šéf OMI z Košic. Studijním ředitelem pro ČR a Slovensko je nově Marek Kmeť, obchodním ředitelem pro obě země byl jmenován Robert Ivanič. Jejich nadřízený uzavírá: „Od ředitelů skupiny OMI CZ a SK očekávám, že v roce 2009 zabezpečí zlepšení výkonnosti firmy.“

BOX
Odchody z MBA sféry CMC Čelákovice: Filip Hrnčíř
Open University: Petr Hampl
ISBM při VŠE: Daniel Spálenka
Pramen: Týdeník EURO

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).