Menu Zavřít

Sehnali přes miliardu

13. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Reico

CIF24

Nemovitostní fond Reico patřící do skupiny České spořitelny, který je prvním a největším realitním fondem v Česku pro drobné investory, získal za necelých osm měsíců od zahájení činnosti od téměř tři tisíc podílníků 1,1 miliardy korun. Z toho 300 milionů do fondu uložila ČS. Objem majetku fondu činí 1,7 miliardy. Výnos podílníků dosahuje dle vedení fondu dosud 1,7 procenta, tedy v ročním vyjádření zhruba 2,4 procenta. Nízké zhodnocení je prý způsobeno tím, že výnosy fond vytváří až od září, kdy koupil první budovu.
„Pro příští rok předpokládáme výkonnost mezi pěti až sedmi procenty,“ tvrdí Tomáš Trčka, generální ředitel a předseda představenstva Reico. Po srpnové akvizici administrativní budovy Platinium v Brně, za kterou fond zaplatil sedm set milionů korun, koupil nedávno i obchodní a zábavní centrum s multikinem Čtyři Dvory v Českých Budějovicích (o celkové pronajímatelné ploše jedenáct tisíc metrů), kancelářskou budovu Aqua Palace v Praze 4, logistický park v Praze-Ruzyni a administrativní budovu Fischer Building v Ostravě s pronajímatelnou plochou 1400 metrů čtverečních. Všechny budovy jsou pronajaté.
Zájemci, kteří se chtějí stát investory fondu, musejí vložit minimálně tisíc korun. Akviziční strategie se soustřeďuje převážně na dokončené nemovitosti, jež generují zisky v podobě nájmu. Na začátku příštího roku plánuje Reico vstup i na zahraniční trh. Konkrétně chystá koupit kancelářskou budovu, která se nachází na atraktivním místě Bratislavy.

  • Našli jste v článku chybu?