Menu Zavřít

SEKYRA NAPADL JUNKA

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

C h e m a p o l     G r o u p

Rakouský manažer s českými předky Hugo Michael Sekyra, povolaný loni vést ozdravění koncernu Chemapol Group a 8. října 1998 po konfliktu s jeho šéfem Václavem Junkem propuštěný, svůj boj nevzdává a doufá, že s podporou hlavních akcionářů, kterými jsou velké české banky, jej vyhraje. Minulý týden o tom informoval rakouský list Format.

„Měl jsem prostě konflikt se zájmovou skupinou kolem pana Junka, protože jsem odmítl podvést jiné akcionáře, řekl Sekyra časopisu. Vyčítá „Junkovi & spol. , že chtěli z podniku přelít jinam půl miliardy šilinků (asi 1,3 miliardy korun) ke škodě bank a drobných akcionářů. Sekyra z hlediska svého profesionálního image odmítá možnost, že by „odešel z Prahy se staženým ohonem , a tvrdí, že boj o Chemapol teprve začne. Sanační program, který zahájil shromažďováním chemických podniků koncernu v nové skupině AliaChem, chce dovést do konce, aniž by někteří akcionáři museli přijít zkrátka. „Do karet si rakouský ozdravovatel Sekyra zatím nechce dát nahlédnout, ale doufá, že se mu splní scénář, podle kterého jej české banky podpoří a svrhnou Junka z jeho trůnu, píše Format a dodává, že šance pro takový vývoj nejsou zase až tak špatné.

Chemapol vykázal za loňský rok neuvěřitelnou ztrátu dvou miliard šilinků; Sekyrou donedávna vedená chemická skupina měla obrat 20 miliard šilinků, zatímco zbrojní, mediální, reklamní a sportovní programy dohromady čtyři miliardy, píše list. Většina akcií je prý v zástavě ČSOB, Komerční banky a České spořitelny. „Banky tak mohou a nakonec i převezmou moc nad podnikem, zdůrazňuje Format a tvrdí, že Sekyrův protihráč Junek stejně nemá v ČR nejlepší pověst. Tento bývalý funkcionář režimu se obohatil na privatizaci a koncern rozšířil z cizích peněz. „Kromě toho se Chemapol dostává opakovaně do řečí nečistými zbrojními obchody a pochybnými kontakty s tajnými službami.

Sekyra potřebuje jen vyčkat, zda mu banky dají důvěru, aby vytáhl káru z bláta. Toto rozhodnutí se očekává nejpozději do začátku prosince, uzavírá Format.

Zástupci společnosti Chemapol Group důrazně upozorňují, že obvinění rakouského manažera Hugo M. Sekyry, vznesená proti vedení této společnosti v posledním čísle rakouského týdeníku Format, jsou irelevantní a nepodložená. Vedení firmy nepovažuje Sekyrovo mediální vystoupení pouze za cílený útok na Chemapol Group, nýbrž i za „nemístnou formu mediálního nátlaku na rozhodování akcionářů . Podle Chemapolu nelze u žádného z obvinění vznesených Sekyrou hovořit o porušení zákona ze strany Chemapol Group, ani o operacích poškozujících ostatní akcionáře.

„Máme problémy a neskrýváme je. Udělali jsme mnoho chyb, ale také mnoho pozitivního pro český průmysl. A proto intenzivně a otevřeně jednáme s bankami, vládou, strategickými partnery a dalšími zainte-resovanými subjekty o řešeních, která by nás optimálním způsobem přiblížila k cíli. Tím je vytvoření stabilizovaného a perspektivního chemického celku, který přinese této ekonomice dlouhodobě pozitivní výsledky jak ekonomické, tak poziční, zaměstnanecké a jiné, končí prohlášení Chemapol Group.

Informace o tom, že Junek odsává ze společnosti „miliony či miliardy odvysílala v polovině října i televize Nova. Václav Junek se proti těmto tvrzením ohradil a požádal Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, aby posoudila, zda v příspěvku Televizních novin šlo, nebo nešlo o vyvážené zpravodajství a zda byly, či nebyly porušeny podmínky licenční smlouvy. TV Nova už jeden spor s Junkem prohrála, když byla odsouzena k vyplacení odškodného ve výši půl milionu korun .

WT100

Společnost Proventa, kterou vlastní manažeři Chemapolu, prodala minulé pondělí za 70 milionů korun osm procent (210 000 kusů) akcií Chemapol Group. Podíl Proventy tak klesl ze 24 na 16 procent akcií petrochemického gigantu. Proventa se stala dominantním majitelem Chemapolu v červnu 1998. Je vlastněna Václavem Junkem, Petrem Himlem, Otakarem Bízkem, Miroslavem Přibylem, Zdeňkem Jirasem a Jaromírem Burianem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).