Menu Zavřít

Senát schválil smlouvy

28. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Radarová základna mgr.

Senát podle očekávání minulý týden schválil smlouvy umožňující vybudování radarové základny USA na českém území. Jde o dohodu o postavení základny v Brdech a o dohodu o podmínkách pobytu amerických vojáků. Obě smlouvy podpořilo 49 senátorů, přičemž hlasovalo všech 81 senátorů. Proti bylo 32 sociálních demokratů a komunistů, kteří se neúspěšně pokusili schvalování smluv oddálit. Pro schválení smluv byli jednotně všichni senátoři ODS, KDU-ČSL i členové Klubu otevřené demokracie.
Dohody ještě musí schválit sněmovna a podepsat prezident. Ten už v červenci oznámil, že minimálně smlouvu o vybudování základny podepíše „bez jakéhokoliv váhání“. Největší potíže s prosazením smluv bude mít vláda ve sněmovně, kde nemá zajištěnu většinu jako v Senátu. Poslanci se smlouvami začali zabývat už koncem října, jednání ale zatím nedokončili. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg i vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra schválení obou smluv v Senátu přivítali. „Je to významný signál pro svět, pro Evropu, ale také pro náš národ,“ řekl Schwarzenberg. „Doufám, že poslanci budou jednat stejně odpovědně,“ dodal.
Smlouvy upravují pravidla pro vybudování a provoz základny, pro personál i pro ochranu životního prostředí a likvidaci nebezpečného odpadu. Radar má být začleněn do obranného systému NATO.

CIF24

BOX
Staronový šéf
Předsedou Senátu byl minulou středu opět zvolen Přemysl Sobotka (64) z ODS. V tajných volbách mu dalo hlasy 78 z 80 senátorů. Kromě stranických kolegů ho tak podpořili i senátoři z ostatních klubů. Původním povoláním lékař Sobotka neměl protikandidáta, do čela Senátu byl zvolen potřetí za sebou. V předsednickém křesle tak bude šest let. Co do počtu zvolení šéfem Senátu vyrovnal rekord lidovce Petra Pitharta, který předsedal horní komoře Parlamentu v letech 1996 až 1998 a v letech 2000 až 2004.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).