Menu Zavřít

Senát USA umožní nákup zbraní lidem s duševními poruchami

16. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Senát Spojených států dnes schválil zrušení regulace z doby předchozího prezidenta Baracka Obamy, která bránila osobám s duševními poruchami zakoupit si střelnou zbraň. Omezení se podle agentury AP týkalo asi 75 tisíc lidí. Anulaci musí ještě podepsat prezident Donald Trump, jeho podpis se ale předpokládá.

Obamova administrativa se v reakci na případy střeleckých masakrů v amerických školách rozhodla zpřísnit prověrky zájemců o pořízení zbraní. Součástí rešerše se tak stalo nejen ověření minulosti ve federálních rejstřících, ale také dotaz na sociální správu, zda daná osoba není vedena jako duševně postižená či zda nemá stanoveného opatrovníka.

Kritici tohoto opatření tvrdili, že omezení je příliš široké a že je nespravedlivé vůči postiženým lidem. Republikány ovládaný Senát proto poměrem hlasů 57 proti 43 odsouhlasil zrušení zmíněné regulace.

Republikáni tradičně s regulací zbraní nesouhlasí a odvolávají se na druhý dodatek americké ústavy, který občanům USA umožňuje vlastnit a nosit zbraň.

MMF24


Přečtěte si, jak jsou na tom USA s mírou vražednosti:

Americká realita. Vražd je jako ve středověku

 Místo vraždy (Zdroj: Flickr)


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).