Prošli jsme vinicemi světa a „letecky“ se seznámili se základními i exotickými odrůdami révy vinné.
Autor: Martin Siebert
Vstupme teď do sklepů, abychom seznali, co dokáže réva vydat pod dotekem šikovných rukou věci znalých sklepmistrů.
Ti, kteří vína školí, nečiní tak samovolně. Letité zkušenosti jsou podvázány vinařskými zákony, jež zaručují žádoucí výsledky hotových vín. Česká legislativa vychází z práv našich německy mluvících sousedů. Kvalita vín je určena jejich zařazením do jakostních tříd, ty zase určuje množství cukru ve sklizených hroznech. Měří se normalizovaným moštoměrem, jednotkou je stupeň, a ten ukazuje v kilogramech množství zkvasitelných cukrů ve 100 litrech moštu. Například hrozny pro stolní vína musejí obsahovat alespoň 11° NM cukernatosti.
Na základě tohoto ukazatele dělíme vína u nás připravovaná na následující kategorie: stolní víno, zemské víno, jakostní známkové nebo odrůdové víno, jakostní víno s přívlastkem – kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, víno ledové, víno slámové, výběr z cibéb. Existují i další druhy vín: perlivá, šumivá, fortifikovaná. Speciálními postupy z kontrolované suroviny potom vznikají vína mešní nebo košer. Základní údaje naleznete na etiketě, kde jsou uváděny povinně. To vám budiž vodítkem při výběru. Vína se však dělí i podle zbytku cukru a množství kyselin. Podle těchto kritérií máme vína suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Kategorizace se řídí množstvím cukru, zároveň však i kyseliny. Ve všech případech mluvíme o víně révovém, tedy z hroznů.
Pomocí těchto údajů, ač neúplných, dokážete bezpečně identifikovat takové víno, které vyhovuje vašemu momentálnímu animu. Ukažme si to na několika příkladech. Abychom také poznali některé z jedinečných odrůd u nás vyšlechtěných, budeme se zabývat právě jimi.
Pálava výběr z hroznů 2008, sladké – Vinné sklepy Lechovice
Zlatavá barva, brilantní čirost a opulentní kytka, to jsou vlastnosti tohoto křížence odrůd müller thurgau a tramín. Chuť je díky živoucímu vstupu millerky odlehčená, ne až tak natěžkaně sladká. Rozvíjí se pod vlivem vyšší stopy cukru, příjemně však pozvednuté dotekem kyselin. Nijak dramatickým, nicméně účinným. Díky tomu je dozvuk vína, deklarovaného jako sladké, plný, hladký a dlouhý. Uhlazený charakter pálavy ji činí vyhledávanou při všech zahraničních prezentacích, jichž je účastna. Je reprezentantem nejen umu českých šlechtitelů – konkrétně ing. Josefa Veverky, který v odrůdě našel mazlivé, delikátně nasládlé valéry. Vinaři, v tomto případě sklepmistři v Lechovicích, pak vyškolili víno ryzího charakteru, které, ač sladké, se dobře pije i přes patrnou, ne však znásilňující stopu cukru.
Neronet pozdní sběr 2006, suché – Vinice Salabka
Víno charakterizuje temná, světlo téměř nepropouštějící barva, průvodní to znak barvířky. Buket „přetéká“ projevem tmavých bobulovin, které jsou i dominantními znaky chuti. Vedle těch se v relativně plném těle prosazuje i stopa třísla, nijak ovšem dominující. Spojením s chutěmi višní, ostružin a v druhém plánu se objevujícího cassisu vzniká hladce znějící doběh, lehýnce, sympaticky však drhnoucí a s veselou ovocnou fanfárou v samém závěru. Své slovo má i nazrání – umocňuje projev a láme vínu „růžky mládí“.
Přes nijak význačné podmínky klimatické i půdní je neronet – „dítě“ svatovavřineckého a modrého portugalu B 3-27, zrozené díky šlechtitelským aktivitám prof. Ing. Viléma Krause, CSc., ač sorta rozšířená na vinicích moravských, potěšujícím zástupcem červených vín České vinařské oblasti.
Víno má mít svůj příběh, říká se. A nemusí být dlouhý. Vězte tedy, že hrozny neronetu na Salabce zrají na trati, kde réva rostla již v XIII. století. Tedy více než sto let před slavnými vinařskými edikty Karla IV.
André stará réva výběr z hroznů 2006, suché – Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice Tmavou barvu rubínového odstínu, probleskující jiskrami světla, to nabízí víno napohled. V buketu vnímáme ovocné valéry tmavých peckovin a bobulí lesa, „dřevité“ tóny taninů a hlubokou vyzrálost hroznů. Doušek nabízí mocné tělo, v němž se vedle stopy švestek až povidel prosazuje důrazné tříslo, vědomé si své síly, a oživující, „učesaná“ hra kyselin. To vše za aristokratické podpory noblesního doteku starých keřů a lehkým minerálním podkresem terroiru. Tělnatý, chutěmi hýřící projev odeznívá v bohatých dotecích mnoha opulentních chutí. Odrůdu, kombinaci Frankovky a Svatovavřineckého, přivedl na svět právě ve zdejší „šlechtitelce” Ing. Jaroslav Horák někdy na počátku šedesátých let minulého století. Příběh tohoto vína je vzácně poetický. Za jménem Christiana Andrého se totiž skrývá žena – Andrea. Jde o jinotaj, připomínající bouřlivou lásku jednoho z členů týmu šlechtitelů. Veritas výběr z hroznů 2008, polosladké – Ampelos, šlechtitelská stanice vinařská Vrbovec Víno se chlubí zlatavou barvou, čirou a jiskřící. Ovocná, dílem ryzlinková kytka je podložena patrnou cukernou stopou. Hrozen a ovoce, především světlé peckoviny, jsou čitelné i v chuti. Svěžest, tentokrát jen prostřední, poněkud potlačená cukrem, díky němuž se živoucí kyseliny prosazují jen zvolna a nijak dramaticky. Přesto jsou v závěru zaznamenatelné a středně plné tělo má při odeznění přece jen dílek jisté rozpustilosti, i když sládnoucí stopou hodně zkrocené. Pod tímto křížením jsou podepsáni Cyril Míša a Miloš Zbořil, rodiči odrůdy jsou ryzlink červený a bouvierův hrozen. Zajímavostí, ne snad až příběhem veritasu je fakt, že se zrodil v nejstarší šlechtitelské stanici u nás, založené roku 1895. Sekt Lechovice méthode traditionnelle, suché – Vinné sklepy Lechovice**
Světlounký odstín zlaté, ryzí čirost, protkaná myriádami k hladině vzlínajících perliček, tak se sekt vlichocuje do vaší přízně skrze oči. Trávy znojemských luk, ovocitost ryzlinku a lehké muškátové dýchnutí, to jsou odéry, které zachytí váš nos. Chuť nese peprnost veltlínského, obklopenou vstupy světlého ovoce, lehce podtrženou muškátovým vstupem. Za bohatým perlením se objevuje jistý dotek medovosti. Toto všechno, „svázáno do uzlíčku“, podpořeno jásavými přípodotky svěžích kyselin, dává vzácně osvěžující, patru lahodící, dlouhé a výsostně svěží doznívání.
Sekt má však ještě jeden významný bonus. Po jedenáct měsíců zrál v hlubinách Vranovské přehrady. Tam, v neměnných podmínkách, za konstantního tlaku a teploty, se jeho vlastnosti dále vytříbily. Chutě jsou provázanější, perlení velejemné a celkový projev dosáhl optimální harmonie.