Menu Zavřít

Šerifové a supové silnic. Řidičům hrozí kauce za nevhodné chování

26. 12. 2014
Autor: Redakce

Pokud se policista domnívá, že řidič, který se dopustil přestupku, nebude chtít pokutu v budoucnu zaplatit, může od šoféra na místě vybrat kauci a toto své rozhodnutí prakticky nemusí zdůvodňovat. Plyne to ze dvou letošních rozsudků Nejvyššího správního soudu. Ten první padl v únoru, druhý rozsudek zveřejnil Nejvyšší správní soud v prosinci.

V prvním případě jel řidič audi na „padesátce“ rychlostí 92 kilometrů v hodině, když ho policista zastavil, k přestupku se nijak nevyjádřil, odepřel podepsat oznámení o přestupku a zaplatit pokutu na místě. Policista na to reagoval uložením pětitisícové kauce (jinak by mu nedovolil odejet) a do formuláře to zdůvodnil slovy: „Z chování, jednání a vystupování řidiče na místě jsem pojal důvodné podezření, že se řidič bude vyhýbat správnímu řízení.“

Postižený si to nenechal líbit a policii zažaloval. Ta u soudu argumentovala mimo jiné tím, že řidič využívá placených služeb jednoho ze serverů, které obviněné z přestupků zastupují před správními orgány a pomocí nekonečných obstrukcí (viz Velmi zvláštní služby, týdeník Euro 14/2014) dokážou dosáhnout toho, aby pokutu nemuseli zaplatit. Soudy – krajský i Nejvyšší správní – daly policii za pravdu s tím, že takto obecné zdůvodnění stačí.

Kauce za nevhodné chování

Druhý případ se tomu prvému hodně podobá – opět se stal přestupek a opět řidiče zastupovala stejná advokátka Irena Wenzlová. Jen šlo tentokrát o desetitisícovou kauci (maximum je 50 tisíc korun) a policista „zdůvodňoval“ ještě míň. „Jelikož řidič s hlídkou nespolupracoval, vznikla důvodná obava, že by se mohl vyhýbat správnímu řízení,“ napsal do formuláře.

Pro krajský soud to bylo tentokrát málo a bez veřejného projednání určil, že kauce je nezákonná. Ovšem Nejvyšší správní soud rozhodl, že veřejné projednání je nutné, a věc vrátil na kraj k přepracování s poznámkou, že mezi oběma případy „neshledává podstatný rozdíl“.

V každém případě jde o jistou formu „amerikanizace“ silnic a dopravního práva. Na každém pak je, aby se rozhodl, jestli je spíš na straně sveřepých šerifů, nebo „supů silnic“.


Čtěte také:

Řidiči se v roce 2014 nedočkali jediného kilometru nové dálnice

Znáte bodový systém? A víte, jak si body odmazat?

MMF24

Nový šéf dopravní policie si došlápne na agresivní řidiče

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).