Menu Zavřít

Server MamByt.cz učí, jak efektivně pronajmout byt

Autor: Mambyt.cz

Vzniká nová nezávislá komunita pronajímatelů bytů? Server MamByt.cz učí, jak efektivně pronajmout bytZájem o nájemní bydlení v posledních letech nejen v Praze výrazně roste. Dnes zhruba pětina obyvatel České republiky žije v nájmu. Tento trend je nejmarkantnější ve velkých obcích nad 100 tisíc obyvatel, z nichž vede Praha.

Na tuto situaci zareagovala redakce serveru MamByt.cz, prostřednictvím kterého se majitelé bytů učí, jak efektivně pronajmout byt, či jak má vypadat správně napsaná smlouva s nájemníky. Proč se rozhodli server založit a jaké s ním mají plány do budoucna?

Poptávka po nájemním bydlení rok od roku stoupá

Hlavními důvody, proč se tak velká část lidí rozhodne bydlet v nájmu, jsou rostoucí ceny nemovitostí a obtížně získatelná hypotéka. Především mladí lidé na hypotéku dosáhnou jen výjimečně. To mnoha zájemcům o bydlení ve vlastním zavřelo dveře. Mění se také české zvyky. Stále více lidí pendluje nebo se nechce usazovat na jednom místě a preferuje přechodné bydlení v nájmu. Zhruba 23 % obyvatel ČR tak žije v nájmu.

To dalo vzniknout internetovému magazínu o nájemním bydlení www.mambyt.cz, který informuje čtenáře o všem, co se děje okolo nájmů.

„Všimli jsme si narůstající poptávky po nájemním bydlení. Mnoho majitelů ale s nájem nemá žádné zkušenosti a často narazí i na problémové nájemníky. Proto jsme se rozhodli vytvořit internetový magazín, který se právě na tuto oblast zaměří. Učíme majitele nájemních bytů, jak pronajmout svou nemovitost co nejlépe – od správného výběru lokality a konkrétní jednotky, přes vybavení, až po poskytnutí aktuálních vzorů smluv a předávacích protokolů. V době epidemie koronaviru jsme informovali o vládních opatřeních a publikovali jsme odborné analýzy trhu. Jako jediní v České republice tak vytváříme komunitu pronajímatelů, kteří na našich stránkách najdou vše, co potřebují k pronajímání svých nemovitostí – včetně zmíněných vzorů smluv ke stažení, což je aktuálně nejpopulárnější sekce,” komentuje vznik projektu Jaroslav Holý ze serveru www.mambyt.cz.

Koronavirová krize zatřásla také nájemním bydlením

Pokud bychom porovnali květen roku 2019 s květnem 2020, tak ceny nájemného klesly v České republice průměrně o 5,4 %, v Praze o 7,3 %. Průměrná cena 1 m2 se tak v Česku dostala na 211 Kč, v Praze na 330 Kč/1 m2. To zapříčinil především odliv zahraničních turistů, studentů či pracovníků, kteří využívali byty na krátkodobý či střednědobý pronájem. Dlouhodobý pronájem se nyní dostává do popředí. Zisky jsou z něho sice nižší, ale zato jistější.

„Evidujeme větší zájem o články s tématikou dlouhodobého pronájmu a vývoje trhu. Majitelé bytů se teď zajímají o to, jak sehnat slušné dlouhodobé nájemníky a co vlastně obnáší dlouhodobý pronájem. Jedním z nejčtenějších článků je analýza vlivu koronaviru na ceny nemovitostí, kterou si přečetlo desítky tisíc lidí. Jsme jediný web v Česku, který informuje o nájemním bydlení komplexně. Naše komunita se každým týdnem skokově rozrůstá, což nám dává další motivaci projekt rozvíjet,” dodává Holý.

Sdílení zkušeností a budování komunity pronajímatelů

MMF24

Dvě třetiny pronajímatelů mělo někdy problémy s pronájmem nemovitosti. Nejčastěji se setkali s neplatiči nebo nevěděli, jak s administrativou kolem pronájmu. Server MamByt.cz proto buduje komunitu pronajímatelů, kteří chtějí pronajímat chytře a dobře se orientovat v možnostech trhu. Server se také trefil do velice dobré doby z pohledu tématu nájemního bydlení. Jen v Praze je aktuálně několik tisíc bytů, které doteď využívali majitelé pro služby krátkodobého nájmu. S tím, jak z Prahy zmizeli turisté, ale výrazně klesla poptávka po tomto druhu ubytování a majitelům nezbývá než změnit strategii a hledat dlouhodobé nájemce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).