Menu Zavřít

Sešívaný tunel

22. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Fotbal

Situace v zadlužené Slavii začíná nápadně připomínat kauzu Bohemians, včetně „očisty“ klubu

V posledních třech sezonách slavila fotbalová Slavia dva české tituly, ve zlatonosné Lize mistrů vydělala téměř 200 milionů korun a zhruba čtvrtmiliardu inkasovala za prodej svých hráčů do zahraničí, zejména do bohatého Ruska. Přesto se nyní klub nachází na hranici krachu a hrozí, že bude přeřazen až do třetí ligy. Slavia totiž dluží, kam se podívá, závazky podle deníku Sport přesahují hranici 200 milionů korun, a především není oficiálně známo, komu vršovický klub patří. Původní majitel, britská společnost ENIC, o svou majoritu za velmi zvláštních okolností přišel (podrobněji viz rámeček) a údajný současný většinový vlastník, kontroverzní podnikatel Petr Sisák, se ke Slavii vůbec nehlásí. Jako majitel klubu přitom vystupuje Antonín Franc, bývalý Sisákův řidič.

Další vršovický konkurz?

Dvě věci jsou však jisté: pokud Slavia do konce května nezaplatí hráčům dlužných deset milionů, nezíská licenci na příští ročník ligy a spadne přinejmenším o dvě soutěže níž. K tomu zřejmě nakonec nedojde. Daleko zásadnější moment ale pro již tak zadlužený klub nastane letos na podzim – v listopadu totiž musí britskému ENIC splatit půjčku v hodnotě asi 110 milionů korun, což je suma která je zcela nad nynějšími možnostmi klubu. ENIC se již nechal slyšet, že peníze bude vymáhat i za cenu vyhlášení konkurzního řízení.
Otázkou však zůstává, zda tento scénář nesledují současní (utajení) majitelé Slavie, aby pak mohli prostřednictvím jiné firmy vykoupit z konkurzu zajímavá aktiva, jako jsou práva na hráče či licence na ligu. Tedy „očistit“ klub obdobně, jak tomu bylo v případě konkurzu dalšího vršovického týmu, FC Bohemians Praha. Situace ve Slavii totiž kauzu fotbalových klokanů začíná nápadně připomínat a dle několika zdrojů týdeníku EURO se již v zákulisí připravují kroky, které by měly vyústit v převedení aktiv Slavie na nový subjekt.

Pavučina jmen a firem

Nepřehledná sešívaná pavučina zahrnuje několik firem a řadu zajímavých jmen. Prvním z nich je zmíněný podnikatel Petr Sisák, který mimo jiné pomohl ke krachu První slezské banky a byl odsouzen za spoluúčast na nevýhodných transakcích Českého národního investičního obchodně-podnikatelského fondu. Sisák podle serveru Česká pozice stojí za nebankovní finanční institucí Key Investments, jež kromě toho, že velmi neefektivně spravuje stamilionové investice Prahy 6, 10 a 13, údajně ovládá také 61procentní balík akcií Slavie.
Sisákovým blízkým známým je Tomáš Rosen, někdejší předseda představenstva a spolumajitel Slavie, který dnes figuruje ve společnosti QFT Assets a směrem ke klubu prý zastupuje i firmu Falkonida. Tyto dvě společnosti označil současný ředitel Slavie Miroslav Platil za aktuální držitele majoritního balíku akcií, přičemž v deníku Sport uvedl, že klub řídí na základě příkazů od Antonína France. Právě tento člověk se minulý týden setkal se šéfem Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Ivanem Haškem, kde se prezentoval jako majitel Slavie a navrhl několik blíže nespecifikovaných kroků, jak klub dostat z marastu. Média však dlouhodobě upozorňují na propojení mezi Francem a Sisákem, kdy Franc v pozici „bílého koně“ zastupuje kontroverzního podnikatele ve statutárních orgánech mnoha firem. Franc navíc nedělal osobního řidiče jenom Sisákovi, ale v minulosti údajně šoféroval i pro někdejšího předsedu ČMFS Františka Chvalovského.
Zřejmě klíčovou postavou celé této struktury je Petr Doležal, někdejší generální ředitel a člen představenstva Slavie Praha, jenž se na jaře roku 2008 přihlásil k tomu, že je společně s Tomášem Rosenem většinovým vlastníkem klubu. Jakým způsobem akcie nabyli a zároveň zda, případně kdy a komu je poté prodali, již Doležal nesdělil. Údajně právě Doležal s Rosenem měli být podle deníku Sport hlavními strůjci navýšení základního jmění Slavie a vyšachování britského ENIC. S ohledem na další vývoj je však důležitý jeho loňský přesun ze Slavie do vedení ČMFS, kde Doležal v současnosti zastává pozici ředitele legislativně-právního oddělení.

Tři kluby

V této pavučině je ještě jeden subjekt s nevyjasněnou majetkovou strukturou, společnost E Side Property Limited, jež vlastní stadion v pražském Edenu, kde hraje jak Slavia, tak i další vršovický klub, Bohemians 1905. Majitel této společnosti je – jak jinak – oficiálně neznámý, nitky však prostřednictvím britské firmy Key OAK Limited vedou ke společnosti Key Investments. Česká E Side, jejíž matka ve Velké Británii sídlí na stejné adrese jako vloni založená společnost SK Slavia Praha Limited, snahu o ovládnutí Slavie veřejně odmítá. Firma však letos v únoru vstoupila do struktur ČMFS jako plnohodnotný člen, takže získala status fotbalového klubu, a od léta hodlá hrát s družstvem mladší přípravky regulérní soutěž. Nutno dodat, že oba atributy jsou základní premisou pro případné převedení licence z jednoho klubu na druhý…
E Side Property Limited však nezbytně nemusí být tím subjektem, který Slavii, tedy společnost SK Slavia Praha – fotbal, nakonec ovládne. Týdeník EURO totiž zjistil, že ve strukturách ČMFS byl před několika měsíci zaregistrován ještě jeden klub se „zajímavým“ názvem, SK Slavia Praha – fotbal mládež. Tento nestandardní krok je ještě umocněn tím, že dle údajů uvedených na webových stránkách ČMFS za něj nehraje žádné mužstvo, a naopak všechny celky sešívaných, včetně mládežnických, hrají pod původní registrací SK Slavia Praha – fotbal.

Zase ta Anglie

V rámci fotbalového svazu tak nyní existují další dva kluby, které mají – ať přímé, či nepřímé – vazby na dluhy zmítanou „velkou“ Slavii. Zdroje týdeníku EURO hovoří o tom, že proces „očištění“ sešívaných by mohl proběhnout podobně, jak tomu bylo v případě FC Bohemians. Před šesti lety klub spadl do konkurzu, z něhož vykoupila aktiva, zejména juniorské týmy a licenci na soutěže v ČMFS, společnost AFK Vršovice, dnešní Bohemians 1905. I tehdy stál za zachráncem zahraniční kapitál z Velké Británie, konkrétně společnost New Europe Enterpreneurs Counsellors Company Limited, registrovaná v městečku Hagley.
Předseda ČMFS Ivan Hašek však na konci minulého týdne scénář o převedení aktiv na nový subjekt a poslání zadluženého klubu do insolvence či konkurzu rázně odmítl. „Něco takového nepřipustíme, nechceme tu mít další kauzu Bohemians. Kdyby se měla licence převádět, tak jedině s veškerými závazky Slavie. Buď všechno, nebo nic,“ prohlásil Hašek. Jenže zlé jazyky tvrdí, že právě hladký průběh „očisty Slavie“ souvisí s nedávným přesunem Petra Doležela na svazové právní oddělení. Nezbývá tedy než Ivanu Haškovi důvěřovat.

MMF24

Prapodivná hromada
Britská společnost ENIC, která ovládala Slavii od roku 1997 (původní 54procentní podíl se postupem času navýšil na téměř 97 procent), o svou majoritu přišla v lednu roku 2008 za velmi prapodivných okolností. Valná hromada tehdy rozhodla o navýšení základního kapitálu nepeněžním vkladem ve formě teoretického maximálního plnění úrazových pojistek hráčů. Navýšení o 618 milionů na 1,04 miliardy korun provedla společnost Key Investments na základě znaleckého posudku Otto Šmídy. ENIC však oponuje, že o valné hromadě nebyl informován, proto tuto i další později konané valné hromady napadl u soudu. Šéf firmy Matthew Collecott nedávno pohrozil, že požene k soudu také Tomáše Rosena a jeho spolupracovníka Petra Doležala.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).