Menu Zavřít

Šest hodin lídrům EU nestačilo. Na přípravu kroků na podporu ekonomiky dostali ministři financí další dva týdny

27. 3. 2020
Autor: čtk

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se dnes po šestihodinovém videosummitu zcela neshodli na podobě podpůrných opatření pro ekonomiky sužované koronavirovou krizí. Lídři dali ministrům financí další dva týdny na přípravu konkrétních kroků. V přijatém společném prohlášení také vyzvali Evropskou komisi a další unijní instituce, aby připravily akční plán na dobu po pandemii.

Brusel by podle vedoucích představitelů měl také urychlit společné nákupy ochranných prostředků proti koronaviru, kterých se stále některým členským zemím nedostává. Státy Evropské unie naproti tomu zajistí plynulý provoz zboží přes hranice a budou za podpory komise dělat více pro návraty svých občanů ze zemí mimo Evropskou unii.

Političtí vůdci se ve společném prohlášení rovněž zavázali, že zajistí plynulý provoz na hranicích, aby kontroly zavedené většinou států nenarušovaly fungování jednotného unijního trhu. Státy se také postarají o vytvoření takzvaných zelených pruhů, které mají zrychlit cesty kamionů převážejících zboží. Rovněž umožní pokračovat v práci přeshraničním a sezónní pracovníkům.

"Naší prioritou je omezit cesty lidí, které nejsou nezbytné, ale zároveň zajistit volný pohyb zboží. To je velmi důležité, abychom zabránili nedostatkům v zásobování a ochránili náš jednotný trh," řekl po jednání předseda Evropské rady Charles Michel. Jeho cíl ukázat jednotu unijních vůdců v těžké době však vyšel pouze zčásti.


ČNB kvůli pandemii očekává recesi. Základní úrokovou sazbu snížila na jedno procento

Budova ČNB, ilustrační foto

Zatímco na koordinaci opatření na hranicích či solidaritě při vzájemném poskytování zdravotnických potřeb a ochranných prostředků se šéfové států a vlád shodli bez větších problémů, debata o ekonomických stimulech byla nečekaně dlouhá. Italský premiér Giuseppe Conte, jehož zemi koronavirová nákaza zasáhla nejvíce, odmítl původní návrh prohlášení a požadoval ambicióznější kroky. Političtí vůdci se nakonec shodli na tom, že dají ministrům financí další dva týdny na přípravu konkrétních kroků, mezi něž může patřit i zvažované využití záchranného fondu ESM.

Česko na videokonferenci zastupoval premiér Andrej Babiš, podle něhož je klíčové urychlení společných nákupů ochranných prostředků. EK by podle něj měla také lépe koordinovat návraty občanů EU z třetích zemí.

MMF24

"Samozřejmě nabízíme naše letecké kapacity," uvedl na twitteru premiér s tím, že Česko také dává zdarma k dispozici technologii na výrobu respirátorů na 3D tiskárnách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).