Menu Zavřít

Šest neděl do startu

19. 3. 2010
Autor: Euro.cz

EURO light

Až 70 milionů lidí by mělo zavítat na světovou výstavu EXPO 2010, která bude zahájena 1. května v Šanghaji. Akce, která potrvá do konce října, je vedle olympijských her a světového šampionátu ve fotbale považována za třetí nejvýznamnější mezinárodní událost. Momentálně již na místě finišuje výstavba pavilonů a příprava expozic, jak dokumentují například tyto fotografie.

Čína
Nebe a země V roce 2007 vypsal šanghajský magistrát soutěž na podobu pavilonu. Zvítězil návrh Koruna Východu, jehož autorem je více než sedmdesátiletý architekt Che Ťing-tchang. Stavba vychází z tradičních čínských architektonických prvků. V případě výstavního pavilonu, jehož rozloha dosahuje dvaceti tisíc metrů čtverečních, ale tradiční dřevo nahradily ocel a beton. Stavba má dvě části, v horní se nachází celonárodní výstavní sál, v dolní se budou prezentovat jednotlivé provincie a autonomní oblasti. Podle architekta odráží toto rozmístění vztah nebe a země v tradiční čínské filozofii a „zobrazuje vize ideálních životních a sociálních podmínek čínské kultury a orientální filozofie“.

Velká Británie Světelné trny
Britský pavilon je dílem Heatherwick Studia, autora slavného londýnského Oka. Architekti navrhli unikátní světelný box, jehož fasáda je pokryta trny. Ty se vznášejí v prostoru bez jakékoli viditelné opory. Konce bodlin jsou osazeny diodami, jež umožní rozehrát barevnou světelnou show. Naprogramovat lze mnoho vzorů od abstraktních tvarů až po portrét Davida Backhama. Vzhled pavilonu se tak může denně měnit.

ebf - tip - debata

Lucembursko
Recyklovatelná pevnost
Lucemburský pavilon z oceli, dřeva a skla připomíná strážní věž. Na ploše 1300 čtverečních metrů navrhl architekt Francois Valentiny patnáct metrů vysokou strukturu. Všechny použité materiály jsou recyklovatelné. Pomocí satelitu se návštěvníci pavilonu budou moci spojit s obyvateli Lucemburska či se podívat na přenos kulturních vystoupení.

Nizozemsko
Ulička štěstí
Holanďané zvolili jedinečný koncept. V Šanghaji se neprezentují jedním pavilonem, ale celou ulicí – Uličkou štěstí. Ta představuje život v zemi. Uvnitř domků naleznou návštěvníci umělecké artefakty i technologicky zaměřené exponáty včetně ukázky filtrace mořské vody a její přeměny na pitnou nebo využívání větrné energie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).