Menu Zavřít

Šestiletý trend: ženy zakládají více živností než muži. Loni dvojnásobně

12. 5. 2017
Autor: ČTK

Již šestým rokem za sebou nestačí muži v zakládání nových živností ženám. Jen v posledním roce založilo malou firmu dvojnásobně více žen než mužů, od roku 2012 činí rozdíl již 34 tisíc živností ve prospěch podnikatelek. Zatímco úbytek mužů v malém byznysu za poslední rok zaznamenala polovina regionů, počet podnikatelek rostl ve všech krajích.

Fakta vyplývají z aktuální analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) a ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), která vznikla za podpory společnosti Ženy s.r.o.

Každoročně předkládaná analýza AMSP ČR a MPO ukazuje, že častější zakládání živností ženami se již stává trendem. Zatímco počet podnikatelů celkově od roku 2012 stagnuje a jejich počet je za poslední pětiletku dokonce nižší o 193, počet podnikatelek za stejnou dobu vzrostl o více než 34 tisíc.

Čtěte, jak založit s.r.o.


Za uplynulý rok 2016 se rozdíl snížil, přesto je nárůst žen v podnikání vůči mužům téměř dvojnásobný, když přibylo 8942 podnikatelek, zatímco mužů jen 4638.

Celkově z pohledu všech aktivních OSVČ dochází k mírnému nárůstu počtu fyzických osob-podnikatelů, kterých je nyní 981 tisíc.

Počty právnických osob rostou průběžně, za posledních pět let došlo k nárůstu zhruba o čtvrtinu na 437 tisíc podnikatelských subjektů.

Meziroční přírůstky podnikatelů ČR podle pohlaví v letech 2006 až 2016 Meziroční přírůstky podnikatelů ČR podle pohlaví v letech 2006 až 2016 Zdroj: MPO

Nejvíce mužů podniká v jihovýchodní oblasti ČR, následuje Praha a oblast severovýchodní. Nejvíce žen podniká v Praze, následuje jihovýchodní a severovýchodní oblast.

Největší nárůsty podnikatelů v posledním roce jak u mužů, tak žen zaznamenala Praha, oblast středních Čech a Jihovýchod.

Úbytek žen podnikatelek se v roce 2016 nekonal v žádném regionu, nepatrné úbytky mužů podnikatelů byly zaznamenány v regionech Jihozápad, Severozápad, Střední Morava a Moravskoslezsko.

„Zatímco do roku 2010 válcovali co do počtu nových živností muži ženy, v posledních letech je trend opačný. Dobývat podnikatelský kopec se rozhoduje čím dále více žen po mateřské dovolené, ale roste i počet zajištěných žen, které míří k vyšší nezávislosti, vidíme i růst žen ve věku 55 let a více. Obecně pro ně platí, že jsou vytrvalé, méně riskují, nemají ego mužů a jdou věcně za výsledkem. Úspěch neměří finančními a mediálními ukazateli, ale schopností přežít v delším časovém horizontu, klidně i s menšími zisky,“ okomentoval analýzu předseda AMSP ČR Karel Havlíček.

Struktura živností mužů (graf vpravo) a žen v roce 2016  V čem podnikali muži (graf vpravo) a ženy v roce 2016 Poznámka: Volná živnost: pro její získání nepotřebuje podnikatel žádnou odbornou způsobilost.
Řemeslná živnost: pro její získání a provozování je podmínkou výuční list, maturita v oboru, diplom v oboru, nebo praxe v oboru.
Vázaná živnost: pro její získání a provozování je podmínkou prokázání odborné způsobilosti, kterou stanoví příloha živnostenského zákona.
Koncesovaná živnost: vzniká a je provozována na základě správního rozhodnutí.
Zdroj: AMSP, MPO

CIF24

„Ženy čím dál častěji opouští jistotu zaměstnání a plní si své podnikatelské sny. Největší zájem o podnikání je v oblasti poskytování služeb, hned poté následuje prodej vlastních produktů po internetu. Velký trend a zájem sledujeme ve výrobě potravin podle tradičních domácích receptur,“ říká za projekt Podnikavá žena členka dozorčí rady AMSP ČR Eva Čejková Vašková.

Čtěte také:

Ženy v Česku vydělávají v průměru zhruba o pětinu méně než muži

Kocourkov vyhlásil hranici bohatství: 36 tisíc Kč

8 žen, které v byznysu poráží Trumpa


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).