Menu Zavřít

Šestnácté v pořadí je Česko

29. 9. 2006
Autor: Euro.cz

ERA Reality

WT100

Na český realitní trh vstoupila další franšízová společnost – ERA Reality. Česko se tím stalo šestnáctou zemí v Evropě a 39. na světě, kde tato firmy působí. Firmu ERA Reality vlastní společnost Cendant Corporation, která je obchodovatelná na newyorské burze.
„Český trh jsme poprvé zkoumali zhruba před pěti lety. Tehdy jsme se domnívali, že situace ještě nenazrála k tomu, abychom sem vstoupili,“ říká Michael Holeček, výkonný ředitel ERA Reality v Česku. Firma prý chce nabídnout makléřům kvalitní spolupráci a klientům poskytovat vysoký standard služeb. „Přestože se služby zlepšují, zákazníci požadují stále lepší servis. Když někdo platí realitní kancelář, očekává, že dostane velmi kvalitní služby. Někteří makléři ale nevědí jak je poskytovat,“ domnívá se Holeček.
Vedení ERA Reality plánuje otevřít do osmi let po celé České republice 75 až sto poboček. „Jejich počet se vždy odvíjí od populace v dané zemi,“ vysvětluje ředitel. Například v Nizozemsku, které je co do počtu obyvatel srovnatelné s Českem, má franšízový řetězec 188 kanceláří a zaujímá čtvrtinový podíl na trhu. „Jedna ze čtyř realitních transakcí se uskuteční prostřednictvím ERA Reality,“ upřesňuje Holeček.
Makléře, kteří se zapojí do podnikání ERA Reality, vyhledává společnost nejen mezi již zavedenými realitními brokery, ale i mezi lidmi, kteří doposud neměli s realitami nic společného. Firma nezveřejňuje, jakou hotovostí by měl disponovat podnikatel, který chce franšízu koupit. „Velmi se to liší. V zemích západní Evropy, kde již ERA Reality působí, se náklady na pořízení franšízy mohou vyšplhat až na dvacet tisíc eur,“ říká Michael Holeček.
Na českém realitním trhu již působí americká franšízová společnost RE/MAX a izraelský řetězec Chirš. „Mnoho lidí nás varovalo, že bude těžké se v Česku prosadit, protože tu jsou již tisíce realitních kanceláří. My ale vidíme v konkurenci výhodu,“ říká Holeček. Domnívá se, že takto jsou makléři nuceni poskytovat služby na skutečně vysoké úrovni. „Kdyby tu působilo jen padesát realitních kanceláří, nemusely by se moc snažit a stejně by měly vysoké příjmy, protože by lidé neměli na výběr,“ dodává Holeček. (men)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).