Menu Zavřít

Sestup na horu masa

24. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Kompozici na talíři nelze podceňovat

Ne, v titulku opravdu není chyba. Tento vrchol se ztéká sestupem po nepříliš pohodlném, strmém schodišti. Jeho název potom musí být přímo „mucholapkou“ pro všechny ty, kteří tvrdí, že „… nejlepší zelenina je biftek!“. Před nedlouhou dobou otevřený podnik si už získal srdce mnohých labužníků. Co zbývalo jiného než najít si na mapě Josefskou ulici, vydat se do ní a nahlédnout do tajů restaurace Mount Steak. Mezi na sebe natěsnanými vchody do různých zařízení je ten hledaný stejně skromný a stejně nenápadný. Vstupuji a spouštím se příkrou chodbou, spíše šachtou, „na vrchol“. To v tomto případě znamená do nitra Mount Steaku.
Členitá prostora s mnoha zákoutími a odbočkami z hlavní „chodby“ navozuje pocit bloudění v jakémsi nevelkém dole. V tápání vám ale ihned pomůže některá ze servírek, uvede a usadí vás. Vkrátku přispěchá s jídelním lístkem. Probíraje se nabídkou nemohu neregistrovat originální pojetí jídelníčku. Na tmavé modři stříbrný tisk, papír stočen do rolky a opásán kroužkem, působivé. Jen při více než přítmí, všude v restauraci panujícímu, ne snadno čitelné. Jakoby s tím bylo počítáno, lístek je předkládán zároveň s baterkou. „Posvítil“ jsem si na paštičku z husích jater a Elgon Mount, stran dezertu setrvávám zatím v pasivitě. Nedlouhý čas přípravy večeře věnuji obhlédnutí interiéru. Je působivý, členitost mu propůjčuje romantiku minulosti, moderní pojetí „trendy“ restaurantu jej naopak přibližuje věku současnému. Hluboké klenby, prajednoduché, pojednané v kámen markýrující malbě a nekomplikovaný nábytek, to vše splývá v harmonický kupodivu a výrazně uklidňujícím dojmem dýšící celek. Moderně uchopený bar s „drátěným programem“, to jsou police plné destilátů všeho druhu, neznásilňuje prostor tím, že by k sobě poutal přílišnou pozornost. Jen skrovně dokružuje již tak příjemně „kulatý“ pocit, který se vás zmocní. V lůžku z ledových kostek mi slečna předkládá misku s jatýrky. Na vrcholku kopičky jsou doladěna bělostnou vlnkou sádla. Játra jsou čerstvá, zdravě lesklá a příjemně vazká. S možná nezdravým, nezměrně však lahodným sádlem vyvolají v ústech kolotoč úžasných chutí, jemných a přejemných, hladivých a senzory rozbouřivších. Ty se dožadují pokračování stejného nebo lepšího prožitku.
Druhý díl vzápětí a má stejně intenzivní „tah“. Telecí na divokých liškách se smetanovou omáčkou, to vše se skrývá za názvem Elgon Mount, si s pohárky na patře pohrává se stejně zřejmým vědomím lahodných variací, jakými se chlubil předkrm. Ne tak vyzrálé a pevné v jádře jako maso dospělého kusu nabízí jemnou, prostou chuť plnou šťav mládí. Světlé až růžové, decentně kořeněné, nehonosí se razantním důrazem a dominantou ve varietách chuťových komponent. Sílu výrazu měly obstarat lišky, ale nevím proč, snad díky úpravě nebo skladováním, se v krmi vůbec neprosadily. Zcela ztratily svou „liščí“ razantnost a obmyslnost a v soustu působily jen coby „vata“. O to, aby celek nevyzněl jako uhlazené, přece jen však trochu mdlé sousto, se postarala zelenina. Restovaná směs, obdařená snad dvanácterým kořením, „podložila“ pokrm udivující oktávou nejrůznějších tónů daných jednak jí samou, jednak širokodechou směsí neobvyklých kořeníček. Jen bych se přimlouval za efektnější kompozici na talíři. Pro ledabyle nahloučený kopec všech složek jídla bylo přítmí více než milosrdné.
Dezert opět pozvedl vlajku na žerdi kuchařově. Hruška, vydatně „natažená“ portským a lehce „dodivoka“ doladěná ostrým akordem ostružin, nabyla na důrazu a výsledkem byl lahodný závěr večeře. A v tomto případě se povedlo jídlo i opticky, na „dezerťáku“ se skvěl malý obraz.
Za celý „soubor“ jídel a nápojů mi bylo zaplatit 636 korun. To je cena více než kulantní. Dostane se vám v ní krom vydařených krmí i sympatický, nepřetažený interiér a obsluhy, která ví co a jak, která to s hostem umí. Ta dávka nevtíravé srdečnosti vypadala opravdově, než aby byla hraná. Pokud ano, jsou zdejší dívky dokonalými herečkami.

Mount Steak – Fine restaurant & Bar Josefská 1, Praha 1- Malá Strana
Tel.: +420 257 532 652, e-mail: mount-steak@volny.cz
Otevírací doba: po – ne 12:00 – 01:00 počet míst: 80
kuchyně: zaměřená na všemožné úpravy masa
Platební karty: všechny běžné, čipové i magnetické Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Původ nabízených vín: Argentina, Austrálie, Česká republika, Francie, Chile, Itálie, JAR, Portugalsko, Španělsko, USA

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 55 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

WT100

Výběr z jídelního lístku:
Avokádové lůžko plněné krevetami (s vermutovou zálivkou) Kč 119,-
Chřest zabalený do parmské šunky (připravený na páře, s pěnou z parmazánu
doplněnou bílým Frascati a čerstvým koprem) Kč 89,-
200 g (750) Elbrus Mount (hovězí filet marinovaný v červeném portském s hořčicovým semínkem a koriandrem) Kč 219,- 200 g Rantekombola Mount (kotleta s kostí, na jablíčkách s ostružinami, flambováno Calvadosem) Kč 149,-
200 g (400) Everest Mount (telecí na brusinkách a černém pepři) Kč 169,-
200 g (500) K2 Mount (koňský filet, marinován v olivovém oleji s estragonem, doplněn obřími olivami) Kč 189,-
200 g Chimborazo Mount (filet ze žraloka lidojeda, obložený avokádem, na krevetové omáčce) Kč 239,- Broskev plněná malinami, s vanilkovou zmrzlinou Kč 69,-

Výběr z vinného lístku:
Pommery Brut Royal Kč 1950,-
Sylvánské zelené 2002 kabinet, 0,7 l, Vinařství Polehňa Kč 245,-
Porca de Murca Branco Douro DOC 2001, Real Companhia Velha, Portugalsko Kč 260,-
Sauvignon Blanc Constantia 2002 Butterverwachting, Constantia, Jižní Afrika Kč 790,-
Rulandské modré 2001 pozdní sběr, 0,5 l, Vinařství Polehňa Kč 445,-
Maximo Tempranillo Tierra de Castilla 2000, La Mancha, Španělsko Kč 430,-
Malbec Reserva Botega Lurton 2001, Mendoza, Argentina Kč 690,-
Los Vascos Cabernet Sauvignon 2001, Barons de Rotschild, Chile Kč 790,-
Shiraz South Australia 2001 Diamond Labels, Rosemont Estate, Austrálie Kč 790,- Barolo „Nirvasco“ (DOCG) 1998, Piemonte, Bersano, Itálie Kč 2190,-

  • Našli jste v článku chybu?