Menu Zavřít

Sever Evropy má lepší podmínky k podnikání

6. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Z pohledu plnění principů evropského Aktu pro malé a střední podniky, který Unie přijala v loňském roce, zaostává střední a jižní Evropa za svými severskými protějšky. Vyplývá to z detailního průzkumu Evropské komise.

Autor: Martin Siebert

Z šetření Evropské komise, které zkoumá podnikatelské prostředí z hlediska malých a středních podniků je zřejmé, že nejlepší podmínky k podnikání mají země jako je Belgie, Dánsko, Finsko, Irsko, Nizozemsko, Švédsko a Velká Británie, ale také dva noví členové – Litva a Estonsko.

Průzkum Evropská komise zveřejnila u příležitosti zahájení evropského týdne malých a středních podniků, který začíná právě dnes.

V rámci Aktu pro malé a střední podniky mají členské země vytvářet své politiky v souladu s principem „myslete nejprve na malé“. Tento princip v praxi znamená, že by vlády a místní samosprávy měly při přípravě své legislativy zohledňovat malé a střední podniky.

Lepší přístup k financím, zvyšování kvalifikací, podpora inovací a podněcování malých podniků k lepšímu využívání vnitřního trhu patří mezi priority Aktu pro malé a střední podniky.

Česká republika zaostává

K zemím, které v těchto oblastech výrazněji zaostávají za průměrem patří Česká republika, Bulharsko, Kypr, Řecko, Maďarsko, Itálie, Polsko, Rumunsko a Španělsko. Autoři zprávy na základě těchto poznatků usuzují, že střední a jižní Evropa je z hlediska malého a středního podnikání méně atraktivní než sever.

Spolu se statistikami, které popisují jaký význam mají malé a střední podniky pro ekonomiku členských zemí Komise zveřejnila hodnocení jednotlivých členských zemí z hlediska naplňování principů Aktu pro malé a střední podniky.

Pokud bychom nepočítali finanční instituce, malé a střední podniky představují 99% evropské ekonomiky. Drtivou většinu těchto „podniků“ přitom tvoří živnostníci.

Podniky jsou závislé na přístupu k úvěrům

Zpráva uvádí, že se malé a střední podniky na tvorbě pracovních míst v roce 2007 podílely z 84%. Upozorňuje ale, že schopnost podniků vytvářet nová pracovní místa vážně ohrožuje špatný přístup k úvěrům. Nejhůře jsou na tom přitom nové podniky, které za sebou nemají žádnou historii.

CIF24

„Malé a střední podniky jsou mimořádně náchylné na zhoršenou úvěrovou schopnost, jelikož jsou silně závislé na bankovních úvěrech a mají omezený přístup k finančním trhům,“ píše se ve zprávě Komise.

Pokud jde o Českou republiku, pod průměrem se ČR ocitá v ukazatelích jako je vymahatelnost smluv, podíl nesplacených závazků, propojenost s dodavateli a odběrateli v evropských zemích nebo podíl exportně orientovaných podniků. Naopak nadprůměrně si Česko vede v oblasti dalšího vzdělávání zaměstnanců a počtu inovativních podniků.

  • Našli jste v článku chybu?