Menu Zavřít

Severní Korea pokročila ve vývoji světu nebezpečných zbraní, uznala MAAE

29. 9. 2017
Autor: čtk

Šestý jaderný test, který 3. září vykonala Severní Korea, nasvědčuje tomu, že země udělala velký pokrok na cestě k vývoji zbraní, jež představují riziko pro celý svět. Při své dnešní návštěvě jihokorejského Soulu to řekl šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano.

Poslední jaderný test KLDR zvýšil napětí na Korejském poloostrově a následně OSN uvalila na Severní Koreu nové, přísnější sankce.

„Při posledním jaderném testu bylo uvolněno více energie než při předchozím testování, což znamená, že Severní Korea udělala velmi rychlý pokrok,“ řekl Amano a dodal, že jde o „novou a globální hrozbu“.

Amano rovněž řekl, že MAAE v současné chvíli není schopna potvrdit pravdivost tvrzení Pchjongjangu, že šlo o testování vodíkové bomby. „Nejdůležitější teď je, aby se mezinárodní komunita sjednotila,“ řekl.

K rostoucímu napětí v poslední době také přispělo, že Severní Korea podnikla dva další testy mezikontinentálních balistických střel, navzdory kritice mezinárodní komunity.


Přečtěte si o schopnostech severokorejského režimu:

Peněžní kimovody. „Izolovaný“ režim si umí sehnat miliardy dolarů

 Kim Čong-un s nejbližšími


Jižní Korea ve čtvrtek oznámila, že očekává další provokace ze strany Severní Koreje, jelikož se blíží výročí vzniku severokorejské komunistické strany a konání sjezdu čínské komunistické strany.

Nadávky, které si v posledních dnech vyměňovali prezident Spojených států Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un, situaci ještě zhoršily. Členové mezinárodního společenství USA a Severní Koreu vyzvali, aby spor vyřešily diplomaticky a aby Pchjongjang přestal se zbrojením.

KL24

Peking, který je nejbližším diplomatickým a obchodním spojencem Severní Koreje, v reakci na neutuchající jaderné a raketové testy Severní Koreje přijímá vůči Pchjongjangu stále přísnější sankce. Představitel amerického ministerstva zahraničí vyzval Kongres Spojených států, aby nespěchal s uvalením nových sankcí na Severní Koreu s tím, že je nutné počkat na výsledky nejnovějších čínských sankcí.

Čtěte také:

Severní Korea pohrozila USA sestřelením bombardérů i za hranicemi

Severokorejské banky na novém americkém sankčním seznamu

Američané zahájí finanční blokádu KLDR. Připojí se i Čína


  • Našli jste v článku chybu?